Hlavní obsah

Turbotituly se rozdávaly i na FSV v Praze, napsal její děkan

Praha
Aktualizováno

Vysokoškolské tituly se snadno a rychle rozdávaly před lety i na Fakultě sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy v Praze, tvrdí ve své práci nový děkan fakulty Jakub Končelík. Podle něj získala doktorské tituly ne úplně běžným způsobem celá řada starších pedagogů. A to proto, aby mohli zůstat ve funkcích. Děkan ale věří, že si je všichni zasloužili.

Článek

"V nedávných letech udělila Fakulta sociálních věd doktorský titul Ph.D. řadě svých starších pedagogů, kteří dosud neměli vědeckou hodnost a potřebovali ji pro setrvání ve funkcích – tito pedagogové absolvovali 'doktorské' studium v rekordně krátkých časech," napsal před několika měsíci Končelík před voblou děkana.

Nyní, poté, co byl děkanem této fakulty zvolen, mírní svá slova, ale za textem si přesto stojí. "Mělo to proběhnout v nějakém rozumnějším duchu, ale v žádném případě nepochybuji o tom, že jsou to lidi, kteří si tu vědeckou hodnost zaslouží," řekl televizi Prima děkan Končelík.

Podle jeho zprávy ale bylo dřív klidně možné získání doktorandského titulu za dva roky, a to dokonce i pro ty, kteří nikdy nepublikovali žádný odborný text.

V USA trvá cesta k Ph.D. 10 až 12 let

Ve světě je přitom získání stejného titulu mnohem složitější. Například v Británii je požadavkem odborná práce, která má minimálně 100 tisíc slov - tedy zhruba 400 stran.

"A také musí být napsána s použitím primárních zdrojů na základě výzkumu, který dosud neprovedl nikdo jiný. Obvykle taková práce trvá tři až čtyři roky," řekl Primě zpravodaj ČRo1 v Británii Milan Kocourek.

"Tady ve Spojených státech dosáhnout doktorského titulu Ph.D. na univerzitách v průměru trvá 10 až 12 let," upřesnila Hedvika Millerová, zpravodajka Frekvence 1 v Severní Karolíně.

Ministerstvo školství nyní v souvislosti s aférou plzeňských práv chystá hloubkovou kontrolu, zda absolventi vysokých škol získali tituly řádným způsobem.

"Po právnických fakultách budeme v této kontrole pokračovat na všech veřejných vysokých školách v České republice a poté i soukromých,"  řekla mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám