Hlavní obsah

Dva milióny Čechů je závislých na tabáku

Dva milióny Čechů je závislých na tabáku. Závislost na tabáku je tedy nejčastější diagnózou v Česku. Asi 80 procent kuřáků je zároveň závislých na nikotinu a čtvrt miliónu českých kuřáků je mladších 18 let. Tvrdí to odbornice na léčbu kuřácké závislosti Eva Králíková.

Foto: ČTK

Článek

Průměrný věk, kdy člověk vykouří první cigaretu, je v Praze kolem deseti let, vyplývá z vyjádření Králíkové, která se ve středu zúčastnila tiskové konference českého zastoupení Evropské komise k projektu Help - pro život bez tabáku.

Pasivní kouření znamená pro cévy téměř stejné riziko jako kouření aktivní (80 až 90 procent), varovala. Podle Králíkové by úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách ušetřil ročně v ČR půl miliardy korun, neboť by o 15 procent klesl počet infarktů. Vyplývá to ze zkušeností zemí, kde již zákaz platí. Jedna hospitalizace člověka s infarktem vyjde v Česku asi na 100 000 korun, uvedla.

Podle Králíkové si 76 procent Čechů přeje nekuřácké restaurace, jak ukázal nedávný průzkum Eurobarometru. Zavedením nekuřáckých prostor klesá spotřeba cigaret asi o osm až deset procent - kuřáci omezí spotřebu, někteří kouřit přestanou a mladí nezačnou. V Irsku, první evropské zemi se zcela nekuřáckými veřejnými prostory, 96 procent obyvatel považuje zákon za úspěšný a 93 procent za dobrý.

Kouření omezilo 60 procent kuřáků, uvedl podle Králíkové již dříve jiný průzkum. Žádná studie z těch, které nepodporoval tabákový průmysl, prý neukázala negativní dopad na pohostinský průmysl. Naopak poukázala na vzrůst příjmů i zaměstnanosti, upozornila Králíková.

V ČR denně zemře kvůli kouření 50 až 60 lidí

Náklady na následky kouření v EU jsou 300 eur na osobu a rok, podle Králíkové to je kolem 80 miliard pro ČR na rok. Náklady v důsledku pasivního kouření v ČR jsou podle ní asi sedm miliard korun ročně. Příjem z daní z tabákových výrobků je asi 35 miliard korun ročně. Ale kuřák by si místo cigaret raději koupil jiné zboží, peníze se z trhu neztratí, míní Králíková.

Podle expertů v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o 15 let kratší. Podle konzervativních odhadů prý ročně v ČR na následky pasivního kouření zemřou 2000 lidí.

Prevencí nemocí z kouření je vysoká cena cigaret daná zdaněním, důsledná ochrana před pasivním kouřením, veřejné vzdělávací kampaně, zákaz reklamy na tabákové výrobky, velká varování s obrázky na cigaretách a dostupná léčba.

Kuřáctví v Evropské unii každoročně způsobuje více než 650 000 úmrtí, což představuje každé sedmé úmrtí. Kampaň Help Evropské komise má oslovovat mládež a zvyšovat její znalosti o kouření. Na webu kampaně lze nalézt tipy, jak nezačít kouřit, proč přestat a jak se vyhnout pasivnímu kouření. Lze si zde také otestovat svou závislost.

Anketa

Jste závislá(ý) na tabáku?
Ano
22 %
Ne
71 %
Částečně
7 %
Celkem hlasovalo 11740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám