Hlavní obsah

Topolánek se před kongresem potýká s novou vzpourou ve straně

Právo, Vladimír Vácha, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpoura proti předsedovi občanských demokratů Mirku Topolánkovi uvnitř ODS pokračuje. Výhrady k jeho odchodu ze Sněmovny i k dalším neuváženým krokům podle názoru řady místních a oblastních sdružení občanských demokratů sílí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek ma minulém kongresu ODS obhájil svoji pozici před Pavlem Bémem

Článek

Tomu odpovídala i dusná atmosféra během pondělního jednání výkonné rady, která nakonec podpořila nevolební kongres. Topolánek by tedy nemusel svůj mandát obhajovat v tajných volbách.

"Předseda vytýkal především oblastem, které usilují o to, aby nadcházející kongres byl volebním, unáhlenost a neloajalitu. Výraznější podpory se ale nedočkal, a tak stále zůstává otevřeným bodem, zda kongres bude nové vedení volit, či ne. Důležité bude, zda někdo vůbec bude ochoten proti Mirku Topolánkovi kandidovat,“ popsal Právu situaci jeden z účastníků rokování.

Podle něj je podstatné, jak zareagují silná středočeská oblastní sdružení. "V pondělí večer však hodně lidí sedělo se skloněnou hlavou a jednoznačnou podporu Topolánkovi nedalo. Bylo vidět, že stále ještě nejsou rozhodnuti,“ dodal. 

Jeho slova potvrzují i debaty v kuloárech ODS, z nichž vyplývá, že hlasů za volební kongres v místních sdruženích přibývá, a tak není vyloučeno, že ještě v tomto týdnu mohou výkonnou radu vyzvat, aby listopadový kongres byl volební, některé oblasti z Karlovarska, Vysočiny a ze severních Čech.

Na druhou stranu má Topolánek šanci, že ostrou kritiku ustojí, neboť do kongresu proběhne už jen jedna výkonná rada. Pokud ale na ní rozhodnutí nepadne, je i přes snahu některých regionů jen malá pravděpodobnost, že se tak stane až na samotném kongresu. Tam mohou vzniknout diskuse, zda jsou případné nominace učiněné až během kongresu legitimní.

Blažek versus Bém

Pro volební kongres se zatím vyjádřily oblastní sněmy v Českých Budějovicích, Plzni a v Mostě. V pondělí se k nim přidala Praha 11. "Vzhledem k tomu, že předseda ODS Mirek Topolánek žádá do dalších voleb silný mandát, usnesl se sněm o tom, že vzejít by měl z tajných voleb a předseda by měl předložit jasnou vizi do budoucna,“ uvedl poslanec a místopředseda pražské ODS Jiří Janeček.

ODS na pražském Jižním Městě se v tajné volbě shodla, že by pražský primátor Pavel Bém měl nadále vést pražskou stranickou organizaci, za prvního místopředsedu chce Bémova náměstka Pavla Klegu.

Naproti tomu sněm ODS v Praze 7 nominoval proti Bémovi na pražského stranického šéfa náměstka primátora Rudolfa Blažka. Některé spekulace říkají, že Bémova a Blažkova rivalita nemusí odrážet skutečný boj v ODS a že by mohlo jít o domluvenou hru.

"Budeme nadále vyjednávat s dalšími pražskými oblastmi, aby budoucí předseda byl zárukou, že nedojde k rozdělení nebo rozštěpení pražské ODS,“ uvedl Janeček. 

Reklama

Výběr článků

Načítám