Hlavní obsah

Mostecká ODS požaduje rezignaci Topolánka i celého vedení strany

– Most

Mostecká oblastní ODS žádá rezignaci současného vedení strany. Listopadový kongres by podle členů ODS z Mostecka měl být volební. Předseda ODS Mirek Topolánek podle vedení mosteckého oblastního sdružení oslabil šance strany na úspěšný výsledek ve volbách zejména svou rezignací na poslanecký mandát. Oznámil to v pátek předseda oblastního sdružení Václav Janout.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Se stejným požadavkem vystoupila už v pondělí českobudějovická oblastní rada ODS. Občanští demokraté z Mostecka navrhují, aby předseda ODS Topolánek i jeho místopředsedové dali své funkce k dispozici a delegáti kongresu zvolili nové vedení strany. "Mělo by mít jasný mandát, který ODS dovede k úspěšnému volebnímu výsledku," uvedl Janout.

Topolánek však nechce, aby listopadový kongres občanských demokratů volil lídra a členy vedení, stranu by to podle něj poškodilo. Už dříve řekl, že ODS na sjezdu především potřebuje nastínit dlouhodobou vizi své politiky.

"Před každým kongresem se objevují takové hlasy. Nepřehlížím je. Jsem ale přesvědčen, že to volební kongres být nemá. ODS by to neprospělo. Potřebujeme naopak na kongresu narýsovat dlouhodobou vizi, jaká by měla podle ODS Česká republika být," uvedl Topolánek. Již dříve dal najevo, že má v úmyslu dál vést ODS a hodlá sjezd požádat o silnější mandát. Nevyloučil však ani variantu, že odejde z politiky. Řadu spolustraníků překvapil výrokem, že svůj politický osud spojí s ratifikací lisabonské smlouvy v ČR.

ODS by podle Béma potřebovala vizionáře

Pražský primátor a hlavní Topolánkův rival v ODS Pavel Bém nedávno v tisku uvedl, že zatím nechce změnit kongres na volební a kandidovat znovu proti Topolánkovi. Žádného "odvážlivce", který by chtěl nyní usilovat o funkci předsedy ODS, prý zatím nevidí. Pokud by strana nyní někoho hledala místo Topolánka, byl by to podle Béma "sjednotitel a vizionář", který by se pro ODS krátkodobě obětoval. Nikdo takový podle Béma na obzoru není.

Topolánek vysvětlil svůj odchod ze sněmovny tím, že chce připravovat stranu na volby. Uvedl, že má v úmyslu dál vést ODS a hodlá sjezd požádat o silnější mandát, nevylučuje však ani variantu, že odejde z politiky. Poslaneckého mandátu se Topolánek vzdal 15. září poté, co sociální demokraté nepodpořili v rozporu s dohodou rozpuštění sněmovny, a tedy vypsání předčasných voleb.

Anketa

Měla by si ODS podle vás na listopadovém sjezdu zvolit nové vedení?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 6102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám