Hlavní obsah

Pospíšil zveřejnil seznam z plzeňských práv, chybí 180 rigorózních prací

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil, Svatava Hernandezová
Plzeň
Aktualizováno

Dočasný děkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) Jiří Pospíšil (ODS) ve středu večer zveřejnil souhrn rigorózních prací, které byly na fakultě obhájeny od 1. 1. 2006. Mezi zveřejněnými jmény figuruje mimo jiné i velitel plzeňské městské policie a jeden radní. V knihovně univerzity však v současnosti stále chybí 180 rigorózních prací.

Článek

"Porovnáním tohoto seznamu se seznamem prací, které byly fyzicky předány do knihovny bylo zjištěno, že do knihovny nebylo k dnešnímu dni doposud předáno více než 180 prací. Tyto se fyzicky nacházejí na jednotlivých katedrách a v nejbližších dnech dojde k jejich postoupení knihovně a tím ke splnění zákonné povinnosti,“ uvádí se na stránkách fakulty.

Zveřejnění seznamu lidí, kteří získali od roku 2006 tzv. malý doktorát, ukládá i vysokoškolský zákon, škola tak chce zprůhlednit dění na fakultě. Pospíšil avizuje, že nejde o seznam "hříšníků".

Upozornění, že nejde o „černou listinu“ je také zdůrazněno v úvodu pětašedesátistránkového seznamu, který obsahuje na tři sta osmdesát jmen. Orientace mezi nimi je dost obtížná, nejsou totiž seřazena ani podle abecedy, ani podle data obhajoby.

Na seznamu je i šéf policie a radní

Na seznamu figuruje třeba velitel plzeňské městské policie Luďěk Hosman, který rigorózní práci na téma „Historický vývoj vztahů obce a obecní policie“ obhajoval v roce 2006, oponenta mu dělal Jaroslav Zachariáš a Milan Kindl. V témže roce uspěl s rigorózní prací na téma „Právo a svoboda“ někdejší plzeňský radní pro oblast bezpečnosti Karel Paleček (ODS). Seznamy jsou k nahlédnutí na webové adrese http://www.fpr.juristic.cz/.  

"Absolutní většina lidí na seznamu jsou ti, kteří doktorát získali čestně," řekl. Upozornění, že nejde o "černou listinu" je také v úvodu seznamu. Na seznamu jsou uvedena jména studentů, názvy práce, jména oponentů, složení komise, datum obhajoby i její výsledek.

Ministerstvo školství ve středu nepovolilo zveřejnit jména posluchačů, kteří získali titul neobvykle rychle, tedy za dobu kratší, než je řádná pětiletá. Resort má ale za to, že v rámci přezkumného řízení lze titul odebrat. Současně podává v kauze trestní oznámení.

Rektor spolupracuje s ministerstvem

První seznamy studentů, kteří získali nestandardně doktoráty na Fakultě právnické v Plzni, by mohla univerzita předložit do konce října. Informoval o tom včera její rektor Josef Průša.

"Protože my na univerzitě nemáme veškeré informace o těch, kdo zde  studovali, požádali jsme matriku, k níž má přístup jen ministerstvo o jejich uvolnění a nyní prověřujeme listinné materiály. Zatím jde o vzorek asi stovky lidí,“ uvedl Průša.

Hovoří se však asi o 400 osobách, které získalo tituly ve velmi krátkém čase. "To je sice pravda, ale mnozí z nich předtím, jak se nyní ukazuje, studovali na jiných školách - převážně UK, a u nás si dodělávali jen rigoróza,“ řekl.

Rektor ale dodal, že zkoumání teprve začalo. "Konečné výsledky budou v řádech týdnů, a možná i později. Ale i potom budeme moci zveřejnit konkrétní jména  jen se souhlasem dotyčných absolventů,“ dodal s tím, že prokáže-li se nějaké pochybení, musí se ministerstvo vyjádřit jak proti takovým studentům postupovat. Podle dosavadních zjištění přitom jde zatím o jednotlivce.

Gross a Dimun jsou prý "mýty"

A v této souvislosti upozornil i na "dva nejreprezentativnější mýty, které se stále objevují v médiích“. 

"Jde o Stanislava Grosse, který nebyl studentem FPR ZČU. Na fakultě se podle zákona přihlásil ke složení rigorózní zkoušky, a také předložil a obhájil rigorózní práci před komisí a podle rozhodnutí děkana FPR je uschována v jeho trezoru. Druhým je pak Petr Dimun, tiskový mluvčí ČSSD, který se přihlásil ke studiu v Plzni loni v únoru. Byl přijat na základě rozhodnutí přijímací komise FPR. Požádal také o u znání zkoušek a zápočtů, které vykonal předtím na Právnické fakultě UK, takže postoupil do 2. ročníku,“ informoval Průša.

Zároveň uvedl, že se v nejbližší době sejde s Vladimírou Dvořákovou z Akreditační komise, aby svoji databázi porovnal s její.

Diplomy zřejmě bude možné zpětně odebrat

Šéf legislativců ministerstva školství Miroslav Šimůnek uvedl, že v rámci přezkumného řízení by bylo možné neoprávněně získané diplomy odebírat. „Podle údajů resortu by se přezkum týkal zhruba 400 studentů,“ sdělila ministryně Miroslava Kopicová.

Diplom je podle právních zástupců ministerstva vydaným osvědčením a lze jej na základě přezkumného řízení zrušit i zpětně. „Takové řízení musí proběhnout v rámci univerzity, pokud se zjistí, že diplom student získal neprávem, pak je nepochybně možné vydat usnesení, kterým se diplom zruší k datu jeho vydání,“ řekl Šimůnek.

Dopady, jaké by odebrání titulů mělo, ale nechtěl předjímat. „Situace by se musela řešit v těch konkrétních případech,“ řekl. Majitelé titulů, kterých by se odebrání diplomů týkalo, se budou moct odvolat. 

Novela, která umožní také odnětí titulu, do týdne

Novelu vysokoškolského zákona, která by v některých případech umožnila také odnětí titulu, chce příští týden předložit do Sněmovny poslanec ČSSD Ivan Ohlídal. Podle něho není v současnosti možné titul odebrat za žádných okolností. To má jeho novela upravit. Ohlídal věří, že pro zákon zvednou ruku i poslanci z ostatních stran.

„Jde o to, aby u studentů a akademických pracovníků bylo možné odejmout dosažený titul, pokud se jim zpětně jednoznačně prokázala plagiátorská činnost, třeba že opsali nějakou diplomovou práci či zneužili výsledků jiných lidí,“ řekl ČTK Ohlídal.

O odnětí titulu by rozhodoval stejný orgán školy, který navrhl jeho přidělení. „V zásadě s tím nemáme problém,“ uvedl předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS).

Na plzeňských právech vypukl skandál poté, co se zjistilo, že se některé vědecké práce opsaly, jiné zcela chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám