Hlavní obsah

Česko potrápí silný vítr, sněhové jazyky a závěje

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí zasáhne Českou republiky silný vítr a zima. Ve vyšších polohách bude sněžit. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varuje před vysokým nebezpečím silného větru, ve vyšších polohách i před sněhovými jazyky a závějemi. Nebezpečí platí od pondělí do pátku pro celou Českou republiku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Naše území se bude nacházet v silném a studeném severozápadním až severním proudění kolem tlakové níže se středem nad východní Evropou," uvedl ČHMÚ ve výstražné zprávě.

Vítr bude v úterý v Čechách přechodně slábnout. Nejvyšších hodnot by měl vítr dosahovat ve středu, v průměru osm až 12 metrů za sekundu, v nárazech 20 až 25 metrů za sekundu. V dalších dnech bude vítr jen zvolna slábnout.

"Vzhledem ke studenému severnímu proudění začnou během pondělního odpoledne a večera dešťové srážky přecházet od 1000 metrech nad mořem ve sněhové, vzhledem k silnému proudění se postupně od této hladiny začnou tvořit sněhové jazyky," uvedl ústav.

Zimní pneumatiky budou potřeba

Nejintenzivnější srážky budou ve středu a ve čtvrtek, od 500 metrů nad mořem sněhové a od 600 metrů se na celém území budou tvořit sněhové jazyky, na horách pak závěje.

V dalších dnech se hladina sněžení bude zvyšovat na 900 metrů nad mořem a vzhledem ke slábnoucímu proudění pravděpodobnost vzniku sněhových jazyků a závějí bude nižší.

Motoristé by se neměli vydávat na cesty bez zimních pneumatik, do hor se rozhodně vyplatí vzít s sebou sněhové řetězy. Turisté by měli sledovat pokyny horské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám