Hlavní obsah

Hradní stráž představila na exhibici motocyklové a hudební jednotky

– Praha • Aktualizováno

Pražský hrad ve středu přilákal hrstku turistů na přehlídku Hradní stráže, motocyklové jednotky a Hudby Hradní stráže. Motocyklové jednotky se staly pevnou součástí obrany prezidentského sídla už počátkem roku 1990. Tou dobou, kdy Hradní stráž přešla ze správy ministerstva vnitra pod resort obrany, poprvé v historii vznikl u Hradní stráže také fanfárový orchestr.

Článek

Vojenské motocykly, které v sestavách připomínajících synchronizované plavání kroužily do rytmu hudby z filmu Sedm statečných, mohli dnes turisté či náhodní kolemjdoucí vidět na třetím nádvoří Pražského hradu přímo pod katedrálou svatého Víta. Asi dvacetiminutová show byla součástí vystoupení reprezentativní motocyklové jednotky Hradní stráže.

Přehlídka se koná pravidelně od května do října, vždy první středu v měsíci. Hradní motocyklisté během ní mají k dispozici vyhrazenou plochu zabírající většinu třetího nádvoří.  

Program předvedlo osm jezdců v uniformách motocyklové čety. Podle předem připravené choreografie jezdili po ploše sem a tam tak, aby vytvářeli různé obrazce.

"Samozřejmě, bylo by to krásnější jako v dobách prvního prezidenta Masaryka, kdy se používaly ještě koňské povozy a kdy Hradní stráž měla jízdní jednotku na koních, dragounů, ovšem doba už je trochu někde jinde a myslím, že i ta tradice se trošičku posunula, takže na to plynule navazujeme," řekl vrchní praporčík Hradní stráže Martin Kunc.

Na Hradě nemůže sloužit kdokoliv

Přestože rekruti Hradní stráže prochází zvláštním výcvikem, jejich úkoly jsou především reprezentativního charakteru.

Proto jsou na zájemce o vstup do Hradní stráže kladeny speciální požadavky. Rekruti musí splňovat nejen základní kritéria pro vstup do armády, ale musí také podstoupit zvláštní psychologické testy a bezpečnostní prověrky.

K tomu by měli vyhovovat ještě dalším nezanedbatelným parametrům.

Podmínky přijetí k Hradní stráži
Výška 178 až 188 cm
Váha musí odpovídat výšce, nesmí mít nadváhu
Bez viditelné kosmetické vady, tetování, piercingu či náušnic
Bez jakékoli formy vousů, účes včetně licousů v souladu se základním řádem ozbrojených sil
Zdravotní klasifikace "A" (bez zdravotních omezení, uchazeč na strážní jednotku nesmí nosit dioptrické brýle)
Hodnocení přezkoušení tělesné přípravy výtečně nebo dobře
Zdroj: www.hrad.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám