Hlavní obsah

Na právech v Plzni lze obejít zkoušky kurzem a poplatkem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na plzeňské právnické fakultě lze získat vysokoškolský titul, aniž by uchazeči museli skládat zkoušky. Stačí, aby se zapsali do kurzu celoživotního vzdělávání (CŽV) v oboru veřejná správa, ze kterého pak mohou po dvou letech plynule přejít do třetího ročníku bakalářského studia, a to rovnou ke státní zkoušce a obhajobě bakalářské práce.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

To všechno za poplatek více než třicet tisíc korun a za podmínky, že každý rok v rámci CŽV absolvují jednotýdenní soustředění zakončené testem. Žádné přijímačky, zápočty ani zkoušky v průběhu semestru či ročníkové práce, které jiní studenti musejí absolvovat.

„Do tohoto kurzu není možné přihlásit se individuálně, ale je to vždycky na dohodě někoho z nejvyšších nadřízených ze státní správy s vedením naší fakulty. Kurz je určený pouze pro zaměstnance státních institucí, kteří si ze zákona musejí doplnit vzdělání,“ prohlásila Elena Mrázová ze studijního oddělení právnické fakulty poté, co na podivný kurz Právo před časem upozornilo.

Podle dnes již bývalého proděkana fakulty Ivana Tomažiče se jedná o naprosto čistou záležitost. „Tyto kurzy musejí být objednány právnickou osobou, se kterou má fakulta smlouvu. Takže tady máme například policisty nebo celníky, kteří byli vybráni zaměstnavatelem. Je pravda, že nemusejí dělat přijímací zkoušky. Dostanou seznam literatury a na soustředění jim pak přednášejí vyučující z našich kateder, kteří je na závěr přezkušují formou testu. Celé to končí obhajobou bakalářské práce před komisí,“ prohlásil Tomažič.

Jinde je to obtížnější

Jenže například na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně anebo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci platí pro kurzy CŽV mnohem přísnější kritéria. „Především musí zájemci úspěšně složit přijímací zkoušky. Do třetího ročníku bakalářského studia mohou být po dvou letech přijati pouze za předpokladu, že získají stanovený počet kreditů za absolvované zkoušky,“ uvedla už dříve vedoucí střediska celoživotního vzdělávání Právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně Anna Dušíková.

Obdobné podmínky jsou i na právnické fakultě v Olomouci. Skladba předmětů v celoživotním vzdělávání je shodná s denním studiem, účastníci CŽV absolvují zkoušky a zápočty stejně jako řádní studenti.

Reklama

Výběr článků

Načítám