Hlavní obsah

Rodiny dělníků pohřbených pod zříceným domem dostanou 100 tisíc

Praha

Rodiny dělníků, kteří zahynuli v troskách spadlého domu v Soukenické ulici v Praze, by měly dostat v blízké době odškodné. Informoval o tom právní zástupce majitelů domu Václav Vlk. Ten vyjádřil politování majitelů nad neštěstím, vinni se však podle něj necítí. Každá rodina dostane odškodné ve výši sto tisíc korun.

Článek

Odpovědnost podle Vlka nesou firmy, které si majitelé na uskutečnění prací najali. "Majitelé budou iniciovat všechna šetření, a to trestní i správní, která povedou k dopadení viníka," řekl Vlk. "Ve stavebnictví se nehody stávají. Naše společnost je proti takovým událostem dobře pojištěna," dodal.

Podle Prahy 1 a městského statika za neštěstí mohou nepovolené zásahy do statiky domu. Stavební firma údajně snížila podlahy ve sklepních prostorech asi o 0,5 metru, několik metrů nosné zdi tak zůstalo ve vzduchu. [celá zpráva]

Celou událost již šetří policie jako ublížení na zdraví. Pražský magistrát chce navíc podat trestní oznámení na neznámého pachatele za obecné ohrožení. Kromě dělníků, kteří při neštěstí zahynuli, nebezpečí podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) hrozilo také sousedním domům nebo lidem, kteří se pohybovali v okolí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pracovníci pohřební služby vynášejí tělo jednoho ze čtyř zavalených dělníků.

Povede neštěstí k revizi zákonů?

Rada hlavního města v úterý uložila řediteli magistrátu, aby preventivně prošetřil činnost všech pražských stavebních úřadů a analyzovat stavební zákon. Podle městského statika Petra Macháně jsou totiž v zákonu mezery, například stavební dozor si může vykonávat sama firma, která staví. To považuje za špatné.

Objekt v Soukenické ulici vlastní společnost Galerie - sen, s r.o., za kterou stojí španělští vlastníci. Podle Vlka v oblasti realit podnikají dlouhodobě, mají například hotely v Barceloně nebo Paříži. "Rádi by projekt v Soukenické ulici dokončili," řekl právní zástupce majitelů.

Dělníci byli údajně ze zahraničí

Stavební úřad Prahy 1 již rozhodl, že zbytek domu bude zbourán. Majitelé dostali za úkol do středy navrhnout, jak objekt dočasně zajistit, aby mohly být odstraněny sutiny a poté mohl být dům zbourán.

Vnitřní část neobývané rekonstruované budovy v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni, hasiči na místě zasahovali 36 hodin. Těla zasypaných dělníků našli v noci ze soboty na neděli. Dělníci zřejmě pocházeli ze zemí východní Evropy. Podle policie ale identifikace těl ještě neskončila.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám