Hlavní obsah

Obezita je českou pandémií, trpí jí 1,5 miliónu Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice už je 1,5 miliónu obézních lidí, což je 23 procent dospělé populace a rok od roku jich stále přibývá. Dalších 30 procent má nadváhu, tedy zhruba 2 700 000 lidí. Za posledních pět let počet lidí s obezitou a nadváhou stoupl o 450 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

V Česku trpí obezitou 1,5 miliónu lidí.

Článek

„To jsou katastrofální čísla. Obezita je novodobá pandemie,“ řekl Právu v úterý docent Vojtěch Hainer, předseda České obezitologické společnosti.  „Jestliže nebudou přijata zásadní léčebná a preventivní opatření, stanou se obezita a přidružená metabolická onemocnění během několika let ekonomicky i zdravotnicky neřešitelným problémem.“

Podle Petra Suchardy, primáře III. interny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, obezita zkracuje očekávanou délku života o 12 až 15 let. Přestože se velmi pokročilo v léčbě obezity, stále zaostává zejména její prevence.

Jak uvedl člen uvedené společnosti a chirurg Martin Fried, v ČR je více než 200 tisíc těžce obézních pacientů, kteří mají obezitu třetího stupně a dalších půl miliónu má obezitu druhého stupně. „Průměrné roční náklady na léčbu takového pacienta dosahují 115 tisíc korun.“

Až 70 procent je v genech

Docent Hainer soudí, že obezita je ze 40 až 70 procent dána geneticky. Kdo je v dětství obézní, zpravidla z ní nevyroste. A v ČR už je 17 procent dětí, které mají obezitu a nadváhu.

„Snížit výskyt obezity znamená změnu životního stylu Podílet se na ní musí rodina, škola i společnost,“ tvrdí doktorka Dana Müllerová, obezitoložka z Fakultní nemocnice Plzeň.

Evropská unie chce do roku 2015 zvrátit prostředí tak, aby nedávalo podnět k obezitě. Tedy změnit stravovací zvyklosti, upozorňování občanů na tuky a cukry na obalech potravin atd.

„V ČR je národní rada pro obezitu, ale s nástupem minulé vlády všechna opatření, která se navrhovala, se zastavila,“ soudí docent Hainer. Nepřímo tak vlastně kritizoval Topolánkovu vládu a bývalého ministra Julínka, že v úsilí o zastavení obezity byli málo aktivní.

„Co ale chceme od politické reprezentace? Když se nedokáže vypořádat s kouřením ve společnosti, což už v mnoha evropských zemích politici dovedli, jak se asi chce vypořádat s obezitou. Lobbing firem je hrozný,“ posteskl si docent Hainer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám