Hlavní obsah

Stres a nulový pohyb způsobují v Česku infarkty u stále mladších lidí

Právo, Václav Pergl

Lékaři varují, že první srdeční infarkt postihuje stále mladší osoby. Za posledních 15 let poklesl průměrný věk nemocných, kteří dostanou poprvé infarkt, ze 63 na 49 let. Podle kardiologů není výjimkou, že dnes infarkt postihuje i třicátníky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přibližně každý dvacátý pacient na něj zemře a každý čtvrtý ho dostane časem podruhé.

„Infarkty myokardu třicátníků jsou dnes mnohem častější než dřív,“ řekl Právu v pátek profesor Michael Aschermann, místopředseda České kardiologické společnosti.

A důvody? „Hektický způsob života, práce pod neustálým stresem, nezdravá strava, nedostatek pohybu, celkové přetěžování organismu a nedostatek odpočinku, kouření, obezita,“ tvrdí Aschermann.

„V důsledku toho takoví lidé mají často vysoký krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu v krvi a vůbec o tom nevědí, protože je nic nebolí,“ soudí. Přitom jde o dvě hlavní příčiny infarktu, ale i mozkové mrtvice, které mohou přijít náhle a osudově. Mnoho z nich má i cukrovku.

V ČR má zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, tedy nad 5 mmol/l krve, 70 procent dospělé populace a vysoký krevní tlak třetina dospělých. Každý třetí dospělý trpí nadváhou, každý pátý obezitou. Za poslední čtyři roky počet obézních v ČR stoupl o 450 tisíc lidí. Počet lidí s cukrovkou ročně stoupá o padesát tisíc, což je v Evropě, v přepočtu na počet obyvatel, rekord.

Ohroženy jsou už i děti

Nezdravý životní styl se už promítá i do potomků dnešních čtyřicátníků a je to odraz života rodiny. Lékařská studie u dětí do 13 let ukázala, že pokud mají rodiče vysoký cholesterol v krvi, 39 procent jejich dětí jej už má také. Mají-li vysoký krevní tlak, byl tento naměřen i osmi procentům jejich dětí.

Na nemoci srdce a cév v ČR umírá polovina všech zemřelých, což je mnohem víc než na rakovinu. V Evropě umíráme na tyto choroby dvakrát častěji než ve vyspělých státech EU.

Aschermann tvrdí, že prevence kardiovaskulárních onemocnění musí mnohem více začít už v rodině, především úpravou životosprávy ve prospěch zdravé stravy, nekouření a dostatku pohybu. Jinak lidí s infarktem v mladém věku bude stále víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám