Hlavní obsah

ČSSD by ve Sněmovně měla nejméně křesel za poslední dva roky

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se v září konaly volby do Sněmovny, získala by dle volebního modelu společnosti STEM nejvíce, konkrétně 74, poslanců ČSSD. Občanští demokraté by měli 67 zákonodárců, komunisté 28 a TOP 09 20. Ve Sněmovně by zasedla i šestice lidovců a pět zástupců zelených. I přes vítězství jde u sociálních demokratů o nejhorší výsledek od listopadu roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z výzkumu mimo jiné vyplývá, že sociální demokraté si oproti srpnovému výzkumu pohoršili o čtyři mandáty. O stejný počet zákonodárců by si naopak polepšila TOP 09. Podpora ODS i komunistů zůstává stabilní. Na prahu volitelnosti jsou lidovci a zelení.

Průzkum ukazuje mimo jiné i na skutečnost, že občanští demokraté by při tomto hypotetickém rozložení sil ve Sněmovně neměli šanci vytvořit středopravou vládu. ČSSD by oproti tomu měla několik možností.

Vývoj počtu mandátů dle volebního modelu STEM
leden 2009srpen 2009září 2009
ČSSD1007874
ODS606667
KSČM222828
TOP 09-1620
KDU-ČSL12126
SZ6-5
Zdroj: STEM

Podle stranických preferencí, které mají nižší vypovídající hodnotu než volební model, by sociální demokraté měli 27,4 procenta hlasů. ODS by obdržela 23,2 a komunisté na třetím místě by dostali 10,6 procenta. TOP 09 by měla 9,2 procenta, KDU-ČSL 4,2 a zelení 4,6 procenta.

Stranické preference však ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb. 

Ochotu přijít k volbám vyjádřilo 49 procent občanů, zatímco 18 procent svou účast odmítá. Nerozhodnuto je 33 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám