Hlavní obsah

Český babyboom končí, Husákovy děti už odrodily

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na konci června letošního roku žilo v Česku 10,489 miliónu obyvatel. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) počet obyvatel zvýšil o 21,6 tisíc. Největší část z nich přitom tvořili imigranti. Po letech "babyboomu" se růst počtu novorozeňat zastavil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco v předešlých sedmi letech počet nově narozených dětí neustále rostl, v letošním roce tento trend skončil. Statistici upozornili, že dětí se narodilo celkem 58 tisíc, což je o 1600 méně než ve stejnou dobu loni.

V předešlých letech podle odborníků rodily zejména silné ročníky narozené během éry někdejšího prezidenta ČSSR Gustava Husáka. Tato generace bývá označována jako Husákovy děti.

Další zajímavostí je, že stále přibývá narozených dětí mimo manželství. Za šest měsíců to bylo celkem 22,1 tisíce. To znamená, že více než 38 procent rodiček bylo svobodných. 

Stát musí šetřit, mateřská se zřejmě sníží

Plánujete dítě? Tak v tom případě vás stát zřejmě nepotěší. Porodné se má podle představ ministrů snížit o tři tisíce na deset tisíc korun, mateřská zhruba o dvacet procent a rodičovský příspěvek o deset procent.

Například rodič, který je doma s dítětem tři roky, by měl měsíčně dostávat jen 6840 korun namísto současných 7600 korun. Úpravou rodičovského příspěvku by stát ušetřil tři miliardy korun. O stokorunu měsíčně by měly klesnout i dětské přídavky. 

Přibývá migrantů

Podle statistiků v Česku zbrzdil i nárůst počtu migrantů. Lidí s cizí národností v Česku proti loňsku ubylo více než dvojnásobně. Do ČR se přistěhovalo podle úřadu celkem 22,6 tisíce lidí, přičemž nejvíce z nich bylo z Ukrajiny. Následují je Slováci a Rusové.

Demografie obyvatelstva v 1. pololetí 2009 v číslech:
počet obyvatel10 489 183
novorozeňat58 000
rozvodů14 900
sňatků18 700
úmrtí53 900
potratů20 800

Jak bude vypadat skladba obyvatelstva v roce 2065?

Podle odhadů statistiků budou v Česku za několik desítek let tvořit třetinu obyvatelstva důchodci, pětina populace budou cizinci. Pokles porodnosti by tak do budoucna neměl být velkým překvapením. Úřad to uvedl již v květnu letošního roku. Odhad demografického vývoje obyvatelstva počítá s několika variantami.

V ideálním případě bude v roce 2065 žít v zemi 12,3 miliónu obyvatel. Střední varianta počítá s 10,67 milióny obyvatel a ta nejpesimističtější jen s devíti milióny obyvatel.

Výhled do budoucna přináší jedno pozitivum. Díky lepšímu lékařství se bude prodlužovat průměrný věk. Úřad uvedl, že v ideálním případě by muži umírali v průměru ve věku 88,5 roku, ženy by je předčily ještě o tři a půl roku. [celá zpráva]

Anketa

Podporuje podle vás stát porodnost a rodiny s dětmi dostatečně?
Ano
9,8 %
Ne
90,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24430 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám