Hlavní obsah

Pražská zoo definitivně přišla o své logo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoologická zahrada musí s definitivní platností přestat používat logo koně Převalského, které pro ni vytvořil grafik Michal Cihlář. Rozhodl o tom v úterý odvolací pražský vrchní soud, který tak ukončil spor vlekoucí se několik let. Zahrada se chce dle ředitele Petra Fejka proti rozsudku dovolat k Nejvyššímu soudu a požádat o odložení vykonavatelnosti verdiktu. Ten je nyní pravomocný.

Článek

Cihlář vytvořil logo v roce 1998 a se zoo spolupracoval devět let. V roce 2006 spolupráci ukončil a předloni na jaře na zoo podal žalobu. Zahrada podle něj neoprávněně užívá jeho dílo, a to minimálně od předloňského dubna.

Podle zástupců zoo si však malíř za celou dobu spolupráce nestěžoval. Za logo prý získal 50 000 korun, což prý byl v roce 1998 desetinásobek běžných odměn pro výtvarníky. Podle soudu však smlouva neodpovídala tehdejšímu autorskému zákonu, a je tak neplatná.

Cihlář také chtěl, aby zahrada kromě samotného loga neužívala na svých propagačních materiálech či suvenýrech několik set linorytů, které pro ni vytvořil. Zoo však tvrdila, že tyto linoryty vznikaly na základě konkrétních objednávek, malíř dostával zaplaceno vždy po zhotovení a předání děl.

Pražská zoo po odchodu Cihláře vybrala nového výtvarníka Vladimíra Veselého, jehož díla někteří odborníci kritizovali pro podobnost s pracemi Cihláře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám