Hlavní obsah

Lidovci a zelení proti odkladu státních maturit

Právo, Marek Přibil

Středoškoláci budou mít za dva dny při zahájení školního roku důvod ke vzrušeným debatám. Budou státní maturity podle plánu už na jaře 2010, nebo budou přece jen odloženy?

Foto: Michaela Říhová, Právo

„Kdyby se maturity odložily, znamenalo by to velkou ztrátu. A to nejen finanční. Ztratili bychom důvěru učitelů,“ myslí si Ondřej Liška (SZ).

Článek

Jednotné maturity jsou i tématem volební kampaně a součástí honby za hlasy mladých lidí, kteří proti státním maturitám protestují.

S odkladem to ale začíná vypadat bledě. Návrh občanských demokratů, kteří je chtějí posunout o rok, totiž plánují vetovat ve Sněmovně za dva týdny ruku v ruce lidovci, zelení a možná i KSČM. Studenti proto nevylučují další protesty.

„Celá ODS je pro odklad,“ řekl Právu šéf školského výboru dolní komory Walter Bartoš (ODS). Týž názor panuje i mezi soc. dem. poslanci, sdělil Právu šéf klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Ale dva nejmenší kluby – lidovci a zelení – jsou proti. Komunisté by byli ochotni odklad také vetovat.

„Budeme hlasovat proti návrhu na odložení maturit a hledat poslanecký klub, který nám s tím pomůže. Určitě budeme jednat se Stranou zelených,“ uvedla pro Právo lidovecká expertka na školství Michaela Šojdrová.

„Vím, že školy se státními maturitami počítají,“ doplnila s tím, že „ODS a ČSSD pouze populisticky usilují o hlasy prvovoličů“.

Stačí dva kluby

Novelu, jež odklad navrhuje, nedoporučil na program zářijové schůze organizační výbor Sněmovny. Bartoš v pátek Právu řekl, že přesto na začátku schůze 8. září požádá o její zařazení na program, a to v režimu zkráceného čtení. A právě v tom je háček. Podle jednacího řádu může totiž být návrh na bleskové schválení vetován, nesouhlasí-li s ním nejméně dva kluby z celkových pěti.

Pokud bude návrh vetován, může začít pouze běžné schvalování ve třech čteních, které trvá dlouhé měsíce. Kvůli předčasným volbám to už nepřipadá v úvahu. Každý zákon, který Sněmovnou neprojde do voleb, padá automaticky pod stůl a musí se o něm začít jednat po volbách znovu. A je otázka, zda noví poslanci odklad schválí. V každém případě by to prodloužilo období nejistoty studentů.

„Hrozí ztráta důvěry učitelů“

Zelení si před začátkem schůze vyžádají zprávu ministerstva. „Pokud se ukáže, že maturita je připravena dostatečně, a jestliže i tehdy padne návrh na zařazení novely poslance Bartoše na pořad jednání Sněmovny, klub zelených v takovém případě nepodpoří její zařazení a schválení v prvním čtení,“ sdělil Právu exministr školství a šéf SZ Ondřej Liška.

Dlouhodobě tvrdí, že maturity jsou  připraveny dobře. „Kdyby se odložily, znamenalo by to velkou ztrátu. A to nejen finanční. Ztratili bychom důvěru učitelů,“ myslí si Liška. Snahu o o odsunutí zkoušek označil rovněž za populismus.

Podle ministerstva maturita připravena je. „Děláme vše, aby se mohla konat v původním termínu, s nímž počítá zákon,“ řekla ministryně Miroslava Kopicová. Tedy na jaře 2010.

„Když budou kluby novelu vetovat, tak hrozí, že ji zabijí,“ obává se na to konto Bartoš. Je si vědom, že k lidovcům se mohou přidat nejen zelení, ale i KSČM.

I v řadách komunistů převládá názor, že maturity by měly být podle zákona už příští rok. Právu to potvrdil šéf klubu KSČM Pavel Kováčik. „Náš postoj k vetu bude znám před zahájením schůze,“ dodal s tím, že komunisté nemají problém spolupracovat se zelenými ani s lidovci.

ODS by se pak mohla pokusit prosadit ještě odklad za pomoci tzv. přílepku k jinému zákonu, jinak by návrh spadl pod stůl a musela by o něm rozhodnout až nová Sněmovna. Když odklad přílepkem navrhovala v červnu soc. dem., tak ale neuspěla. Zmatky mohou nastat i v tom, že na rozdíl od ODS prosazuje soc. dem. odložení maturit až do roku 2011. „Já jsem pro odklad o dva roky a budu to prosazovat na schůzi klubu,“ řekl Právu šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám