Hlavní obsah

Bohatstvím jsou pro Čechy hlavně peníze, zdraví je až na druhém místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce lidí si bohatství spojuje s hmotnými statky. Teprve na druhém považují za bohatství zdraví, rodinu, přátele, či vzdělání. Zároveň si zhruba polovina Čechů myslí, že bohatí lidé přišli ke svému majetku nepoctivě. Vyplývá to z výzkumu společnosti GfK.

Článek

Peníze a majetek si pod pojmem bohatství okamžitě představí 28 procent lidí, zdraví potom jen o procento méně. Ostatní lidé jako bohatství chápou především rodinné vztahy, možnost vzdělání nebo úspěchy v zaměstnání; zmiňují také například cestování.

"Muži, mladší lidé a lidé se základním vzděláním mají větší tendenci spojovat si bohatství výhradně s majetkem a penězi," uvedl Ondřej Tomas z GfK. Zdraví, fungující rodiny, přátel, uznání a osobních pocitů spokojenosti si naopak více cení ženy a starší nebo vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Společnost GfK průzkum provedla na přelomu června a července formou osobních rozhovorů s 1025 respondenty z celého Česka.

Pražané oceňují zdraví, Jihočeši rodinu

Průzkum zjistil, že bohatství lidé hodnotí různě také v různých krajích. Například zatímco na východě i západě Čech a ve Středočeském kraji jsou pro obyvatele významnější peníze a majetek; v Jihočeském kraji si lidé více váží dobrých rodinných vztahů. Pražané si zase velmi vysoko kromě peněz váží zdraví.

Více než třetina Čechů považuje za bohaté takové lidi, jejichž celkový majetek dosahuje alespoň deset milionů korun. Bezmála polovina populace však za bohaté považuje již takové lidi, jejichž souhrn majetku činí jeden až pět miliónů korun. V průměru Češi považují za bohaté ty, jejichž měsíční příjem činí 60 000 korun a více.

Anketa

Co je pro vás bohatství?
Peníze
18,4 %
Zdraví
69 %
Rodina
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7151 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám