Hlavní obsah

ČSSD vyzvala ODS k memorandu o slušné kampani, Topolánek to odmítl

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

ČSSD v pondělí ústy svého předsedy Jiřího Paroubka znovu odsoudila páteční útok na šéfa ODS Mirka Topolánka. Lídr sociální demokracie také vyzval k uzavření Memoranda o slušném vedení předvolební kampaně mezi jeho stranou a občanskými demokraty. Šéf ODS Mirek Topolánek považuje Memorandum za nepotřebné, neboť se s předsedy dalších stran již dávno dohodl na pravidlech kampaně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek vyzval ODS k vytvoření memoranda o slušné kampani.

Článek

"Za ČSSD znovu jasně říkám, že si přejeme slušnou a programovou předvolební kampaň. Nepřejeme si na mítincích útoky provokatérů a nechceme, aby v této zemi byla po politicích házena vajíčka, kameny či cokoliv dalšího. Věříme, že podobné přání spolu s námi sdílí i většina občanů ČR i příznivců a sympatizantů většiny politických stran,“ sdělil Paroubek na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě. 

Vyzval ODS, aby společně s ČSSD podepsala Memorandum o slušném vedení předvolební kampaně. "Věříme, že se k němu připojí ostatní politické strany kandidující v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny,“ doplnil Paroubek. 

ČSSD je podle Paroubka připravena dodržovat shromažďovací zákon. "Myslím si, že když navzájem vyzveme své příznivce, aby nenarušovali mítinky té soupeřící politické strany, že to bude fungovat,“ míní. "Někteří činitelé ODS se dodneška nedistancovali o vajíčkových útoků, například pan Langer,“ dodal Paroubek. 

Topolánek: Připojte se nejen verbálně, ale i fakticky

„Nemyslím si, že je nezbytně nutná schůzka, a stejně tak si nemyslím, že je na místě právě jen dvoustranné jednání. Už dlouho před volbami jsme se shodli s Karlem Schwarzenbergem, Cyrilem Svobodou a Ondřejem Liškou na tom, co se v kampani smí, a co ne. Žádné memorandum k tomu nepotřebujeme,“ reagoval na Paroubkovu výzvu na společné memorandum šéf ODS Mirek Topolánek. 

Zároveň jmenoval pravidla, která bude ODS v kampani respektovat. „Nebudeme podněcovat k násilí a nepovedeme rétoriku, která by k takovým reakcím mohla českou veřejnost vybízet. O nikom nebudeme říkat nic, co není pravda. Budeme však nadále připomínat nepravdy, které naši oponenti pronášejí,“ sdělil Topolánek v tiskovém prohlášení. 

„Nikoho nebudeme bezdůvodně a bez důkazů obviňovat. Nebudeme využívat žádných nekalých, či dokonce fízlovských metod k získávání informací o našich oponentech. Zaměříme se na řešení pro budoucnost ČR, na témata, která jsou pro české občany klíčová," doplnil.

Topolánek zároveň vybídl rivala Paroubka, aby se k těmto bodům připojil. „Můžu nabídnout Jiřímu Paroubkovi, ať se k těmto bodům připojí nejen verbálně, ale i fakticky,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám