Hlavní obsah

KSČM chce 40procentní milionářskou daň

Právo, jov

Komunisté odhalili předvolební plány v daňové oblasti. Chtějí zlikvidovat rovnou daň a zavést pět daňových pásem odstupňovaných podle výše příjmu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš kritizoval tzv. politiku daňového dumpingu předchozích vlád.

Článek

Lidé s příjmem nad jeden milión korun ročně by podle představ komunistů měli platit daň z příjmu ve výši 40 procent. Daně chce KSČM zvýšit také firmám, naopak v případě DPH navrhuje nulovou sazbu u potravin a služeb.

Komunisté chtějí ulevit lidem s příjmem pod 22 tisíc korun měsíčně a naopak více zdanit bohaté. První sazbu daně z příjmu chtějí ve výši 9 procent, týkala by se základu daně pod 150 tisíc korun. 15 procent by platili lidé, kteří mají základ daně 150 až 264 tisíc, 25 procent se základem daně 264 až 396 tisíc, 32 procent s daňovým základem 396 tisíc až 1 002 000 Kč.

Kdo by přesáhl tento „miliónový“ základ daně, platil by daň z příjmu ve výši 40 procent.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že současný stav státních financí je způsoben politikou „daňového dumpingu“, kdy vlády ODS a ČSSD postupnými kroky snižovaly daně. „Prostor pro daňový dumping se vyčerpal. Vraťme se k rozumné daňové progresi,“ míní. 

Reklama

Výběr článků

Načítám