Hlavní obsah

Po bouřkách přijde pět slunných dní, pak se opět zatáhne

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Po bouřlivém pátku a chladné sobotě se opět vyjasní a až do čtvrtka by mělo panovat převážně letní teplé počasí. Na předposlední srpnový víkend se ale zřejmě opět zatáhne.

Článek

Teplejšího dne, než bude pátek, už se zřejmě Česko nedočká. Obloha bude dopoledne polojasná až skoro jasná, teploty se místy vyšplhají až k 33 stupňům Celsia. "Do toho sem vpadne v odpoledních hodinách studená fronta od západu, která s sebou přinese silné bouřky,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Odpoledne a večer se podle ní budou vytvářet v Čechách bouřky, které budou doprovázet nebezpečné jevy. Během jedné až tří hodin může napršet až 30 milimetrů srážek, ojediněle mohou padat i kroupy a vanout silný nárazový vítr o síle až 110 kilometrů v hodině.

Během pátečního večera a noci na sobotu se bude studená fronta přesouvat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska, intenzita bouřek by ale měla postupně slábnout a jejich četnost se snižovat.

Po přechodu studené fronty se v sobotu rapidně ochladí, teploty se propadnou o deset stupňů a zastaví se až na 19 stupních. Po celý den bude oblačno až zataženo, na většině území Česka s deštěm a přeháňkami. "Prudká změna teploty vzduchu bude dělat potíže všem starším občanům, kardiakům a astmatikům,“ upozornila Honsová.

Středa a čtvrtek 30 stupňů, potom další propad teplot

V neděli by se mělo opět vyjasňovat a trend zvyšujících se teplot by měl platit až do čtvrtka. Nedělní odpolední teploty opět porostou k 21 až 25 stupňů Celsia. Poslední srpnový pracovní týden by mělo být převážně polojasno až skoro jasno. V pondělí se budou teploty pohybovat mezi 23 až 27 stupni, v úterý mezi 24 až 28, ve středu a čtvrtek by se měly vyšplhat až k 30 stupňům Celsia.

"V pátek a sobotu bude oblačnosti přibývat, ale ochlazení by nemělo být tak rapidní, teploty by měly zůstávat okolo 25 stupňů,“ dodala Honsová.

Výstraha meteorologů

Český hydrometeorologický ústav vydal ve čtvrtek výstražnou informaci před bouřkami s nebezpečnými jevy. Bouřky, přívalové deště, kroupy a nárazový vítr ohrozí v pátek po poledni všechny kraje Čech, večer zasáhnou také Moravu, varuje ve své výstražné zprávě ČHMÚ.

"Zvlněná studená fronta bude postupovat v pátek a v noci na sobotu přes naše území dále k východu,“ uvádějí meteorologové. Podle nich nejhorší poryvy větru hrozí na severu a sevorozápadě území. Zvýšený stupeň nebezpečí bude platit pro Čechy do půlnoci, pro Moravu do šesté hodiny ranní.

ČHMÚ také připomíná, že přívalové srážky mohou ojediněle vést ke krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám