Hlavní obsah

Strany ve volbách roztočí desítky miliónů, ODS a lidovci si půjčí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekord utracených peněz za předvolební kampaň do Sněmovny z roku 2006 letos zřejmě nepadne. Strany jsou po loňských krajských a senátních a letošních evropských volbách finančně vyčerpané a chtějí šetřit. Lidovci a občanští demokraté si musí na kampaň dokonce půjčit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„ODS si vzala kontokorentní úvěr 150 miliónů a nechce přesáhnout hranici 228 miliónů korun, které utratila před třemi roky,“ řekl Právu místopředseda ODS a šéf volebního štábu Ivan Langer. Před minulými volbami si ODS speciální půjčku na kampaň nebrala.

Lidovci si letos půjčili 25 miliónů, v roce 2006 si přitom vzali dokonce úvěr v hodnotě 40 miliónů korun. Podle první místopředsedkyně Michaely Šojdrové budou letos skromnější a náklady na kampaň zřejmě přesáhnou jen 30miliónovou hranici.

Další strany počítají hlavně se sponzory

Ostatní strany vystačí s úsporami či sponzorskými dary. „S půjčkami nepočítáme a náklady odhadujeme v rozsahu, v jakém jsme vedli kampaň v roce 2006,“ řekl Právu volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Před třemi lety utratili 190 miliónů korun.

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek počítá s rozpočtem 30 miliónů korun. „Pokud se nepodaří naplnit, tak se uskromníme,“ předpokládá Kalousek. Zatím dostali od dárců 18 miliónů. „Ve většině případů se jedná o spontánní krok, v některých případech je to na základě osobních vazeb. U toho největšího daru 11 miliónů to bylo zcela spontánní, s ním nikdo nejednal,“ řekl Právu Kalousek. Oním dárcem byl veterinář Dušan Novotný z Brna.

Komunisté si nikdy na volby úvěry brát nemuseli. „Půjčovat si nemusíme, protože jsme si šetřili, počítáme, že do kampaně vložíme 30 miliónů. Také byly evropské volby a více peněz vložit nemůžeme,“ uvedl Filip. V minulých volbách utratili o 10 miliónů více.

Zelení chtějí do voleb investovat jen okolo pěti miliónů korun. „S billboardy vůbec nepočítáme, za prvé zaneřádí krajinu a za druhé podle expertů stejně nejsou účinné,“ řekl Právu předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Před volbami v roce 2006, po kterých se zelení dostali historicky poprvé do Sněmovny, si půjčili devět miliónů od reklamní agentury Médea a vzali si také komerční úvěr u České spořitelny ve výši 4,8 miliónu korun. Šéf firmy Médea Jaromír Soukup je nyní místopředsedou Demokratické strany zelených. Její předsedkyně Olga Zubová kandiduje v Praze za soc. dem.

Nezištní sponzoři?

Strany získávají peníze nejvíce ze státního rozpočtu, který jim vyplácí za senátorské a poslanecké mandáty a příspěvek na činnost. Např. ČSSD dostala loni od státu 132 miliónů. Dalším zdrojem jsou členské poplatky a sponzorské dary. ČSSD loni přijala 38 miliónů darů, z toho bylo 26,5 miliónu od společnosti Cíl, která spravuje a pronajímá Lidový dům. K ODS jsou sponzoři štědřejší. Loni jim poslali na účet 75 miliónů.

Podle generálního sekretáře lidovců Jiřího Stodůlky většina dárců spojuje svůj dar s protislužbou. „Z dlouholeté politické zkušenosti vím, že dárce potřebuje nějaké protiplnění a nikdo mi nebude vyprávět, že to dělají z čiré lásky. To je utopie,“ řekl Právu Stodůlka v narážce na sponzory TOP 09.

Kalousek ale odmítá, že by sponzorům něco slibovali. „Když je to spontánní dar, tak se spojíme s dárcem a zjistíme motiv, zda je dar nezištný a potom poděkujeme,“ poznamenal Kalousek.

Také Langer říká, že přijímají dary pouze bez závazků. „Každá politická strana reprezentuje nějaké hodnoty a principy, na nichž je postavena její činnost a ti, kteří se s nimi ztotožňují a mají zájem, aby byly prosazeny, tak pomohou i finančně,“ uvedl Langer.

ČSSD a zelení mají zase vnitřní seznam firem, od kterých by peníze nepřijali. „Nebereme od producentů energie. Nikdy bychom nepřijali dar od ČEZ. V minulosti nám ho nabízeli,“ poznamenal Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám