Hlavní obsah

Lidé si ve Studénce po roce připomněli tragickou nehodu vlaku

– Studénka • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Vzpomínky na skřípající plechy, nářky a pláč si opět po roce vybavily desítky lidí. Přibližně hodinu a půl před polednem přišli lidé uctít památku obětí loňské tragédie ve Studénce. Tehdy, 8. srpna 2008, pár minut před půl jedenáctou dopoledne, narazil rychlík EC 108 Comenius do spadlé mostní konstrukce. Srážku zaplatilo osm lidí životem, dalších 90 cestujících z Čech, Polska i Ukrajiny se zranilo.

Článek

V sobotu na místo nehody přišlo asi 150 lidí, aby na prozatímní pomník nedaleko železniční trati položili květiny, zapálili svíčky a zavzpomínali. V průběhu piety projel kolem také rychlík Comenius. Když projížděl okolo stojících lidí, zpomalil a krátkým písknutím vzdal čest obětem. „Nová neštěstí nesmí překrýt ta stará,“ prohlásila ředitelka Krizového centra Ostrava Petra Ďásková, která byla jednou z organizátorů setkání.

Těch pár sekund už z mysli asi nevymažu.
Strojvedoucí soupravy EC 108 Jiří Šindelář

Mezi těmi, co na vzpomínkové setkání dorazili, byl i strojvedoucí osudného vlaku, dnes šestapadesátiletý Jiří Šindelář. "Těžce se mi o tom hovoří.... Těch pár sekund už ale z mysli asi nevymažu,“ řekl tiše. Do kabiny vlaku se od té doby strojvůdce nedostal. "Jsem stále na nemocenské, není to tak jednoduché, jak se zprvu zdálo. Už jsem se pomalu smířil s tím, že si nezajezdím. Tu psychiku, kterou potřebuji k práci strojvedoucího, už nemám.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Na místě se shromáždili cestující z vlaku, příbuzní obětí i obyvatelé Studénky.

Šindelář zachránil životy

Upřímným stiskem ruky ho pozdravila parta kamarádů z Ostravy, která před rokem cestovala vlakem na koncert skupiny Iron Maiden do Prahy. "Vyvázli jsme bez zranění, neseděli jsme totiž v prvních vozech, kde byly místenky. To bylo naše štěstí,“ řekl Marek Rostislav. Další z fanoušků metalové kapely David Kaliský zase poznamenal, že co se ve Studénce stalo, mu došlo až na druhý den po koncertě. "Až když jsem se vrátil domů a viděl svoje dvě děti.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Pietního aktu se zúčastnil i strojvůdce soupravy, v níž zahynulo při tragédii osm lidí.

Podle Marka ale na vlak nezanevřeli. „Vlak je pro mě pořád nejbezpečnější dopravní prostředek. V něm se můžete zachránit, ale v takovém letadle ne,“ vysvětlil s tím, že Šindelář jim všem zachránil život. "Kdyby nezpomalil, bylo by mrtvých mnohem víc.“.  

Oživlé vzpomínky otřásly i s Naděždou Tomčíkovou, zdravotní sestrou, která v rychlíku cestovala a po nárazu jako jedna z prvních ošetřovala zraněné. „Asi na mě tak působí ti lidé. Tady se vám všechno vrátí. Vidím pana Šindeláře a další bez krve a hned si na všechno vzpomenu,“ netajila.  

... a most ponese jméno

Na sobotním setkání napadlo jednoho z iniciátorů, Rudolfa Svobodu, pojmenovat nový most, který je dva týdny v provozu, po strojvedoucím. "Dohodli jsme se tak s panem Šindelářem, že tomu mostu budeme říkat Most Jiřího Šindeláře. A je nám jedno, jestli to někdo napíše na cedulku nebo ne,“ informoval Svoboda a dodal, že most bude symbolem strojvedoucího, který se profesionálně a statečně zachoval. "Zachránil desítky životů,“ upozornil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mladík zraněný při nehodě zapaluje svíčku na pietním místě.

Na místě, kde se neštěstí stalo, vniklo provizorní pietní místo, do roka by tam však měl stát pomník. Ten by měl být čtyři metry široký a asi dva metry vysoký. Jeho autor Miroslav Rybička v pátek představil veřejnosti teprve maketu. "Symbolika je v tom, že se dva směry v jednom momentě proťaly. Vrchní část má evokovat střet těch dvou obrovských hmot, které se tady navršily,“ naznačil s tím, že odhalení památníku se uskuteční do roka a do dne. 

Svoboda ještě v pátek na ostravském setkání Českých drah, říkal, že pomník by měl být odhalen už letos na Dušičky. Dnes ale informaci poopravil. "Stále nám chybí firma, která by nám pomohla. Věřím, že po dnešním dni někoho, kdo to zastřeší, najdeme,“ neztrácel Svoboda optimismus.  

Na stavbu památníku je momentálně 39 tisíc korun. "Na účtu Adry je 13 tisíc, od Českých drah z dražby fotografií jsme dostali 26 tisíc a dalších 20 tisíc bychom měli dostat z prodeje pohlednic,“ vypočetla Tomčíková. Přiznala, že i 59 tisíc korun nebude na památník stačit. "Zatím nemáme slib od ODS - Dopravních staveb Ostrava, které most opravovaly, že by přispěly, ale myslím, že by to bylo dobré.“

Reklama

Související témata:

Související články

Strojvůdce: Už nikdy nenastoupím do vlaku

Strojvůdce rychlíku stačil těsně před tragickým nárazem do mostu použít rychlobrzdu a skokem do strojovny si zachránil život. Utrpěl lehčí zranění, komunikuje...

Výběr článků

Načítám