Hlavní obsah

Rumunští Romové opustili Prahu a míří domů pohřbít prince

Právo, Novinky, trj, toh, jas
Praha
Aktualizováno

Automobil pohřební služby s tělem rumunského romského prince doprovázený kolonou asi dvaceti aut jeho příbuzných v úterý po páté hodině odpoledne opustil areál pražské vinohradské nemocnice. Cílem cesty je Rumunsko, první zastávku si skupina aut, z nichž většina při jízdě troubila, naplánovala na Brno.

Článek

Romové předpokládají, že do Rumunska dorazí ve středu. Jeden z příbuzných řekl, že nejprve bude tělo vystaveno v kostele, poté bude podle tradice uloženo tři dny doma. Pohřbeno bude tedy teprve zhruba za čtyři dny.

Rodina mrtvého rumunského mladíka již od rána jednala o způsobu převozu těla do jejich domoviny, kde bude mít jejich princ adekvátní pohřeb se všemi tradičními rituály. 

Pomoc v těžké situaci nabídl pražský magistrát, který se rozhodl repatriaci uhradit, což nakonec Romové odmítli s tím, že peníze už dali dohromady. Objevili se i další sponzoři. Tělo mladíka mezitím však už opustilo nemocnici.

David Tišer, který je s Romy v kontaktu a funguje jako tlumočník, Novinkám řekl, že Romové byli dohodnuti s pohřební službou, které poskytli zálohu.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Vůz pohřební služby s tělem zemřelého prince olašských Romů opouští nemocnici v Praze na Vinohradech v doprovodu rodinných příslušníků zesnulého.

Tělo naložila pohřební služba Tranquilitas, s níž se dohodla rodina, ta by měla odvézt mladíka do rodné země. Tělo by mělo předtím jet na hygienu, spekuluje se o tom, že míří rovnou do Rumunska. Romové celý den čekali před vinohradskou nemocnicí.

O peníze za převoz se podělí

Podle některých informací část peněz zřejmě poskytne pražský magistrát, část mezi sebou vybrali Romové. Tisíc eur dostali pozůstalí od časopisu Maxim. "Časopis Maxim přispěl dnes dopoledne částkou 1000 eur na důstojný převoz ostatků mladého člověka známého jako ‚romský princ‘, zpět do jeho vlasti. Nepřísluší nám zjišťovat majetkové poměry rodiny. Chceme prostě pomoci a napovědět ‚árijské‘ majoritní české společnosti to, že nejen smrt nás spojuje bez ohledu na rasu," řekl Novinkám šéfredaktor časopisu Pavel Vondráček.

Kocáb: Žádost Prahy o náhradu od ministerstva je populistická

Rozhodnutí magistrátu podle TV Prima úředníkům potvrdil primátor Pavel Bém v SMS zprávě. "Pohřební ústav hlavního města Prahy se postará o převoz těla. Finanční náklady ponese magistrát hlavního města s tím, že později se možná obrátí na stát," řekl Novinkám dopoledne ředitel oddělení pro styk s veřejností magistrátu Daniel Častvaj.

Bémovu iniciativu uvítal i ministr pro lidská práva Michael Kocáb s tím, že "gesto humanitární pomoci v těžkých chvílích pomůže pozůstalým s uhrazením nákladů na repatriaci těla zemřelého sedmnáctiletého chlapce".

Foto: MMS/Petr Janiš, Právo

"Zmínku o tom, že město bude následně žádat náhradu po ministru pro lidská práva, však považuji za zcela irelevantní a populistickou. Rozhodnutí o udělení finanční pomoci pozůstalým chlapce je rozhodnutí vedení hlavního města Prahy, a to nese za své kroky plnou zodpovědnost. Ministr pro lidská práva může realizovat úkoly, které mu uloží svým usnesením vláda, nikoliv orgán samosprávy. K realizaci humanitární pomoci však žádné finanční prostředky přiděleny vládou nemá,“ vysvětlil Kocáb.

Podle něj by se měl primátor obrátit s žádostí o kompenzaci humanitární pomoci na rumunskou velvyslankyni Danielu Andu.  

U vinohradské nemocnice vládl zmatek

Před nemocnicí, kde se předání těla uskutečnilo, panovaly zmatky celý den. Před budovu přijela pohřební služba Josef Jeřábek z Kolína, převážela ale jiné tělo. Romové si však mysleli, že jede pro mrtvého chlapce, začali za dodávkou utíkat. Matka mrtvého málem omdlela.

Poté ale přijela ještě speciální firma Tranquilitas.cz, která má převozy na starosti. Ta však musela po chvíli odjet, protože neměla v pořádku všechny potřebné dokumenty.

V jedenáct hodin přijela dodávka Pohřební služby hlavního města Prahy a tělo naložila.

Teď máme asi 1000 euro. Žádáme lidi z Prahy a České republiky, aby nám pomohli.
člen romské rodiny

Během dopoledne přicházely protichůdné informace i o finanční situaci rumunské rodiny. Jeden z příbuzných v rozhovoru s Českou televizí řekl, že rodina na převoz potřebuje 4000 eur, což je asi 100 000 korun. "Teď máme asi 1000 euro. Žádáme lidi z Prahy a  České republiky, aby nám pomohli," řekl ráno anglicky v rozhovoru mladík.

Foto: Petr Horník, Právo

Rumunští Romové balí u vinohradské nemocnice

Rumunská ambasáda v Praze ale Novinkám později sdělila, že rodina je informovala, že na převoz peníze má. „Rodina se obrátila na specializovanou firmu a zaplatila za služby související s převozem těla do Rumunsku. Zástupci rodiny jsou nyní na velvyslanectví, kde dostali potřebné dokumenty pro převoz těla do Rumunska, protože k tomu je potřeba pas pro mrtvé. Až papíry dostanou, budou moci opustit Českou republiku,“ řekl Novinkám ve dvě hodiny odpoledne chargé d'affaires Dan Balanescu.

Mladík zemřel v pondělí poté, co více než týden ležel ve vinohradské nemocnici v kritickém stavu.  Topil se v rybníku ve Staré Boleslavi 22. července. [celá zpráva]

Nemocnice bude zjišťovat, zda měl mladík v Rumunsku zdravotní pojištění, aby dostala úhrady za péči. Náklady se denně pohybovaly kolem 100 000 korun.

Anketa

Udělal pražský magistrát dobře, že nabídl rumunským Romům finanční pomoc pro převoz těla jejich příbuzného?
Ano
12,7 %
Ne
85,6 %
Nevím
1,7 %
Celkem hlasovalo 18047 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám