Hlavní obsah

Déšť na jihu Čech zvedá hladiny řek, v Netolicích se připravili na evakuaci

Právo, Novinky, ČTK, orh, ch, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladiny řek v jižních Čechách po vytrvalém nočním dešti v úterý stále stoupají. Na Netolickém potoce v Netolicích, Zlatém potoce v Hracholuskách a na Blanici v Blanickém mlýně jsou vyhlášeny třetí stupně povodňové aktivity. V několika ulicích v Netolicích byla vyhlášena příprava na evakuaci, situace se ale začala kolem poledne zlepšovat.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vzedmutá voda se valí u Netolic.

Článek

"Déšť ale bude během dne postupně ustávat a situace na řekách se bude uklidňovat," řekl českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák. V Českém Krumlově a v Prachaticích napršelo v noci až 60 milimetrů srážek.

Foto: Právo

Zaplavené Češnovice

Výrazný déšť zaznamenal také srážkoměr v Blanickém mlýně nad Husineckou přehradou. Blanice může během dne mírně překročit druhý povodňový stupeň, výraznější vzestupy ale hydrologové neočekávají. "I třetí stupně jsou překročeny pouze v centimetrech," dodal Vlasák. Během dopoledne by mělo spadnout do pěti milimetrů srážek, ve středu už meteorologové déšť neočekávají.

V poledne začala hladina klesat

Napjatá situace panovala v úterý dopoledne v Netolicích, kde byl 3. stupeň povodňové aktivity vyhlášen na Bezdrevském potoku. Ten zajišťuje odtok z rybníku Mnich a lidé z domů podél potoka byli připraveni na evakuaci.

V poledne se situace na hrázi netolického rybníka Mnich začala mírně zlepšovat. „Za půl hodiny hladiny klesla asi o dva centimetry a doufám, že k evakuaci, na níž jsme obyvatele části města připravili, nebude muset dojít. Týkala by se asi stovky lidí,“ řekl Právu starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS).

Rybník ohrožuje obec často

Starosta dodal, že dešťové přívaly a hrozící hladina rybníka vyděsila místní lidi během posledního měsíce a půl už popáté. „Jeden ze zdejších obyvatel si měří srážky a řekl mi, že dnes z noc, u nás napršelo 84 milimetrů,“ dodal starosta.

Hasiči v noci také čerpali vodu z několika sklepů na Prachaticku, Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Od půlnoci vyjížděli hasiči asi k 11 zásahům. Čerpali většinou vodu ze sklepů. "Nebylo to ale nic dramatického, žádné větší škody hlášené nemáme," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Václav Kulíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám