Hlavní obsah

Randák: Chtěl jsem ukázat, jak to v tomto státě funguje

Právo, Radim Vaculík

V médiích se objevily fotografie expremiéra Mirka Topolánka, šéfa ČEZ Martina Romana a dalších činitelů pobývajících na dovolené v Itálii. Fotografie, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, poskytl deníku bývalý šéf rozvědky Karel Randák.

Článek

Jak anabáze s těmi fotkami začala a kdo je pořídil?

Kdo je pořídil, to já skutečně nevím. Pravděpodobně někdo najatý deníkem Aha!. Já jsem jenom věděl, že to kupuje nějaký bulvár.

Jak jste se k němu dostal vy?

To neprozradím, protože se nechci chovat jako Mladá fronta.

Byl to tedy někdo z deníku Aha!?

Já prostě neřeknu, jak jsem ty fotky získal. Vím, že to nevypadá úplně důvěryhodně, ale prostě to neudělám.

Bylo to na něčí objednávku, aby se právě teď poškodila ODS?

Já si dokonce ani nemyslím, že to ODS poškodí. A uvědomte si, že tam je vyfocený (Milan) Urban (místopředseda ČSSD). Kdybych dělal, jak je mi to podsouváno, na zakázku ČSSD, tak bych jim prostě fotky s Urbanem nedal.

Můžete vyloučit, že ti, kdo záznamy a fotky pořizovali, jsou současní pracovníci tajných služeb?

Stoprocentně to není nikdo ze současných či bývalých pracovníků rozvědky či kontrarozvědky. Spekuluje se, že na záznamech zaznívá žargon, který používá sledka. Ale sledka mluví úplně jinak, používá úplně jiné termíny.

Takže chápu správně, že snímky pořídili soukromí fotografové?

Nejspíš ano nebo reportéři Aha!. Já opravdu nevím. Co můžu potvrdit, je to, že jsem zjistil, že mám příležitost se k takovým fotkám dostat. Tak jsem udělal všechno pro to, abych se k nim dostal.

Proč jste se rozhodl fotografie dát novinám?

Vy si myslíte, že by měly být ty fotky utajené? Nejsem žádný státní úředník. Na druhou stranu jsem z pozice státního úředníka měl možnost zpovzdálí tady to bratrstvo kočičí pracky sledovat dost dlouho. Ne že bychom na nich dělali, já jsem byl v jiné službě, ale jejich kroky a tyhle kamarádšofty, tomu se nevyhnete.

A myslím si, že by to mělo být venku. Bez ohledu na to, jestli jsou na podzim volby nebo ne.

Co jste chtěl tedy ukázat?

Mám pocit, že by lidé měli vědět, jak to v tomto státě funguje. Marek Dalík tvrdí, že jedna z těch vil v Itálii byla pronajatá. Teď by se měl někdo zajímat, kde na to tedy bere peníze, když nevykazuje žádné finanční příjmy. Kdo mu tu vilu pronajal? Jestli to někdo zařizoval? Já se vsadím, že pronájem vily zařizoval někdo takový, jako je ČEZ nebo Penta.

A víte, co stojí provoz jachty? To jsou nemalé peníze.

Ale třeba právě Milan Urban a lobbista firmy ČEZ Vladimír Johanes používali společně jednu jachtu zdarma…

To tvrdí Mašín, že jo? (majitel společnosti Trade Group Radek Mašín, jehož firmě jachta patří, pozn. redakce). Mašín je kamarád Janouška (vlivného lobbisty a přítele pražského primátora za ODS Pavla Béma, pozn. redakce).

Vzpomínáte si jmenovitě, kdo na těch fotografiích kromě Topolánka či Urbana všechno je?

Viděl jsem, že tam byl třeba (Jiří) Hodač (bývalý náměstek ministra dopravy za ODS), samozřejmě Martin Roman a jeho žena a Aleš Řebíček (Hodačův někdejší šéf, exministr dopravy za ODS).

Myslím si, že tam byl i druhý Řebíček (bratr exministra Adam, bývalý policista, nyní sám prověřovaný policií kvůli vydírání podnikatele, pozn. redakce).

Jestliže se bývalý premiér a člověk, který chce být znovu premiérem, tedy Topolánek, setkává, plácá po zádech a podává si ruku s člověkem, který je prokazatelně šetřen pro vydírání, tak tady není něco v pořádku. To ať se na mě nikdo nezlobí.

Od koho přišel první popud?

Ze strany Mladé fronty. Tam to bylo čistě náhodné setkání před týdnem. Debata s Mladou frontou o jiné věci. V rámci toho rozhovoru na to přišla řeč.

Hovořil jste o těch fotografiích, ještě než vyšly, s marketingovým šéfem ČSSD Petrem Dimunem?

Ne. Já jsem s Dimunem nemluvil už měsíce.

Věděl jste dopředu, že Topolánek a spol. jedou do Itálie?

To se vědělo, ale kdybyste mě zabil, tak nevím od koho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám