Hlavní obsah

Pobyt nepojištěného rumunského prince v nemocnici stojí statisíce

Právo, Novinky, ČTK, Petr Blahuš, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmnáctiletý rumunský mladík, který je od minulého týdne ve vážném stavu hospitalizován v pražské vinohradské nemocnici, není pojištěn a měl by si tedy péči platit. Náklady za pobyt u podobných pacientů se přitom pohybují od 80 000 do 100 000 korun denně, uvedla mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Článek

Nyní se nemocnice s jeho rodinou o penězích nebaví. Řešit to budou později. Mladíka, který je synem romského krále, do Prahy přijelo podpořit několik desítek rumunských Romů.

Mladík se minulý týden málem utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží na akutní resuscitační jednotce, je napojen na dýchací přístroje a od soboty i na umělou ledvinu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Skupina olašských Romů břeh dolnopočernického rybníka opustit nehodlá.

Desítky rumunských Romů, kteří přijeli do Prahy podpořit příbuzného, který leží v kritickém stavu ve vinohradské nemocnici, se zřejmě rozptýlily po metropoli. Řekl to mluvčí městské policie Jan Čihák. Podle něj sice hlídky strážníků monitorují město, zatím ale Romy nikde neobjevily.

Desítky Romů, kteří přijeli mladíka podpořit, byly nejdříve ubytováni v kempu na Pražačce. Jejich pobyt byl uhrazen ze sbírky, kterou uspořádali čeští romští aktivisté. V pondělí se početná skupina přesunula k Počernickému rybníku, kde přenocovali. Městská část Praha 14 se s nimi a policií dohodla, že místo u rybníka opustí. Není však jasné kam se přesunou. Zatím jich odjela pouze část.

Nikdo nechce konflikty

Z přítomnosti několika desítek Romů je nešťastný starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter (ODS). „I po ranním odjezdu jich tu je stále kolem čtyřiceti. Dosud se nám je odtud nepodařilo dostat,“ řekl Právu Richter. Mluvčí městské policie Jan Čihák potvrdil Právu, že na místě je permanentně několik strážníků na hlídce.

Strážníci obsadili příjezdovou cestu k místu, která vede podjezdem pod železniční tratí. Otec zraněného mladíka Robinson Dimofte si Právu lámanou ruštinou stěžoval, že když někoho strážníci pustí ven od rybníka, už se nesmí vrátit. Jeden ze strážníků to Právu na místě potvrdil: „Smějí ven, ale už ne zpátky."

Mluvčí městské policie Jan Čihák Právu na otázku, proč nebyli Romové pokutováni za ničení přírody nebo je z rezervace aspoň nevyprovodili, uvedl, že se asi jednalo o dohodu mezi vedením tamní radnice a vůdcem klanu. Zákon o ochraně přírody jasně stanoví, že by měl být sankcionován ten, kdo táboří v rezervaci a dokonce zde pálí ohně.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana policie do žádného střetu s Romy nepůjde, i když má jejich protiprávní jednání zdokumentované. „Upřímně řečeno, nechceme, aby nastal nějaký konflikt,“ řekl Právu Hulan.

Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf v úterý pro Právo popřel informace o údajném jednání na radnici, jak dál s Romy. „Radní pro sociální věci Jiří Janeček, s nímž jsem mluvil, ale přislíbil, že se do věci vloží.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám