Hlavní obsah

Severočeské nemocnice mohou kvůli drahým nákupům přijít o půl miliardy

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Společnost Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově patřících Ústeckému kraji, má problém. Kvůli drahým nákupům některých zdravotnických přístrojů a zařízení a způsobům výběru dodavatelů jí hrozí, že z téměř půlmiliardové evropské dotace na již realizované projekty modernizace krajských nemocnic nedostane ani korunu.

Foto: Lukláš Táborský, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Právu to v úterý potvrdil ministr financí Eduard Janota. "Na problém upozornil při interpelacích ve Sněmovně poslanec (Ludvík) Hovorka (KDU-ČSL). Zatím nebyla přes dubnovou žádost Krajské zdravotní proplacena žádná částka, a pokud by výsledky kontrol prokázaly pochybení při zadávání zakázek, krajské nemocnice v Ústeckém kraji by ztratily na dotace nárok,“ řekl Právu Janota.

Ve hře je téměř půl miliardy

Případ nyní prošetřují kontroloři Regionální rady kraje soudržnosti, která je v tomto případě řídícím orgánem pro čerpání dotací, a antimonopolní úřad. Ministerstvo financí podle Janoty očekává výsledky šetření do konce července. Poté rozhodne, zda dotace ústeckým nemocnicím poskytne či nikoli. 

Vedle nákupu údajně předražených přístrojů čelí bývalé vedení Krajské zdravotní, v jejímž čele až do loňského prosince stál René Budjač (ODS), podezření, že výběr dodavatelů nových zařízení pro nemocnice byl netransparentní a že účelovým rozdělováním tendrů obcházelo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Předsedou představenstva firmy se po Budjačovi stal šéf krajské ústecké ČSSD Petr Benda, který po nástupu do funkce vyměnil ve všech krajských nemocnicích vedení a v dubnu před novináři prohlásil, že nechá výběrové řízení na dodávku přístrojů za více než 400 miliónů korun prošetřit v reakci na množící se nařčení, podle kterých jsou přístroje předražené a nemoderní.

"Jsem na jednu stranu rád, že kontroly probíhají, protože pokud jsou nějaká podezření, tak buď se potvrdí nebo vyvrátí. Nicméně si nemyslím, že situace je tak dramatická. Zadali jsme nezávislé posudky na dodávání přístrojů a odborníci řekli, že přístroje nejsou předražené, že jsou nakoupeny za obvyklé ceny na trhu v ČR,“ řekl Právu Benda. "Jsou to věci, které byly realizovány v létě a na podzim loňského roku, tedy před krajskými volbami, než došlo ke změně ve vedení Ústeckého kraje a Krajské zdravotní,“ doplnil. 

Uspělo sedm projektů

Původně se Krajská zdravotní v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad podle údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ucházela o dotace na devět projektů, na které měly být vynaloženy veřejné prostředky v celkové výši přes 700 miliónů korun.

Nakonec však podle svého ředitele Eduarda Reichelta Krajská zdravotní uspěla se sedmi projekty, z nich pět se týkalo vybavení technikou, a za poslední rok nakoupila díky příslibu dotací nové vybavení už za zhruba 420 miliónů. Podle údajů MMR by hodnota sedmi schválených projektů měla převyšovat půl miliardy, přičemž v rámci ROP může dotace pokrýt až 92,5 procenta výdajů na projekt. 

Podle dřívějšího vyjádření Reichelta například ústecká nemocnice získala třeba novou magnetickou rezonanci a děčínská nový počítačový tomograf a zařízení na laparoskopické operace, na které se specializuje. V Teplicích nyní lékaři mají nové rentgeny nebo sonografy, kompletně se obnovilo diagnostické zařízení i v mostecké nemocnici. V Chomutově pak investice směřovaly do jednotek intenzivní péče a ARO.  

Ježek: předražení dosahuje i 30 procent

Nákupem přístrojů v Krajské zdravotní Ústeckého kraje se bude v září zabývat Kontrolní výbor Sněmovny. Právu to včera potvrdil jeho šéf Vladimír Koníček (KSČM). "Budeme se o tom určitě bavit v září na jednání výboru. Posílal jsem ministryni zdravotnictví dopisy ohledně materiálů k těmto přístrojům, jak týkající se ústecké Krajské zdravotní, tak ještě Karlovy Vary, Hradec Králové. Zdají se nám ty přístroje, hodně, hodně drahé,“ řekl. Výbor podle něj nyní shromažďuje materiály. Kromě ministryně zdravotnictví Dany Juráskové mají podle Koníčka poslanci v plánu se dotázat také ministra financí Janoty. 

Podle místopředsedy Kontrolního výboru Libora Ježka (ODS) mohou být některé přístroje, které nemocnice nakupují, předražené i o třicet procent. "To znamená zakoupím-li tři přístroje, mohu mít čtyři,“ řekl Právu Ježek.

Poslanci se podle něj zabývají nákupem přístrojů všemi krajskými i fakultními nemocnicemi. Za roky 2002 až 2007 si vyžádali od resortu zdravotnictví seznam dotací na přístroje typu magnetická rezonance, CT, angiografie a lineární urychlovače včetně podkladů pro výběrové řízení. Údaje pak shromažďují i za loňský rok. "Do velké většiny výběrových řízení se přihlašuje jenom jeden uchazeč,“ poznamenal Ježek. 

Nejasnosti kolem hospodaření Krajské zdravotní se v minulosti objevily již několikrát, například v souvislosti s údajně nevýhodným pronájmem nemocničních laboratoří. Ústecká policie však letos v únoru tuto kauzu uzavřela s tím, že k trestnému činu nedošlo. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám