Hlavní obsah

Včelí mor zlikvidoval na Moravě desítky úlů

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucko

Včelaři na Olomoucku i letos svádí boj s neléčitelnou smrtelnou chorobou postihující včelí plod. Na začátku května krajská veterinární správa ohlásila 13 ohnisek nákazy. Nyní se jich vyskytuje už 87. Chovy, které mor napadl, musely být utraceny. Úl i další vybavení musí být zlikvidováno. Současný počet ohnisek zřejmě nepředstavuje přesné a konečné číslo.

Foto: Profimedia.cz

Dálnici obsadily milióny včel.

Článek

Mor včelího plodu napadl nejvíce Olomoucký kraj, kde bylo zjištěno celkem 40 center, uvedl zástupce ředitele olomoucké krajské veterinární správy Jiří Zubal. Dalších 17 podezření se údajně vyskytuje na Šumpersku. Na Prostějovsku a Přerovsku je hlášeno 15 případů. Jesenicko zatím nákaza nezasáhla.

Veterináři přesto i nadále pokračují v kontrolách včelínů a včelího medu a to nejen v ochranných oblastech, v nichž se onemocnění již nyní vyskytuje.

"I v těchto případech jsme už některá podezření vyslovili, stávajících 87 ohnisek není konečné číslo. Nárůst už ale neočekáváme v takové míře jako dosud. Každopádně letošní situace je horší než loňská," uvedl Zubal.

Veterinární správa i přesto zůstává pozitivní. Nákaza by neměla mít zásadnější dopad na produkci z napadeného regionu.

"Dopad bude velmi lokální, bude se týkat například obcí, ve které jsou takto postižení tři nebo čtyři včelaři. Ohniska jsou ve většině případu rozmístěná v určitých omezených lokalitách, obecný dopad na kraj nákaza absolutně nebude mít," řekl zástupce ředitele olomoucké krajské veterinární správy.

Mor včelího plodu

Je bakteriální nákazou, které se za posledních 10 až 15 let opakovaně šíří rekordní rychlostí. Způsobuje ji tyčinkovitá bakterie Paenibacillus larvae žijící ve střevech larev, které oslabuje chov tím, že larvy hubí. 

Choroba má několik fází. V první není pro včelaře rozpoznatelná. Napadení jedinci jsou z úlu vyneseni. Později se začnou objevovat dírky ve víčkách buněk, pod nimiž se nachází rozložená kukla obsahujicí milióny velmi dlouho žijících a odolných spor. Ty šíří nemoc dále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám