Hlavní obsah

Do Česka vtrhnou prudké bouřky s krupobitím, varují meteorologové

Novinky, Vladimír Michna
Aktualizováno

Meteorologové v úterý varovali před prudkými bouřkami, které zasáhnou území České republiky během středečního odpoledne. Budou doprovázeny přívalovými srážkami, silnými nárazy větru, ojediněle i krupobitím. Voda může zatopit sklepy, garáže a níže položené byty a cesty. Bouřlivé počasí se má začít uklidňovat ve čtvrtek ráno.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Poničená silnice v obci Markvartice na Děčínsku po nedávné bleskové povodni

Článek

"V oblasti fronty je očekáván úhrn srážek v průměru od pěti do 20 mm za 12 hodin, v bouřkách místy kolem 40 mm srážek. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti 70 až 90 km/h," varuje výstražná zpráva Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Počasí letošního léta je nevyzpytatelné, jak se na střední Evropu sluší. V posledních dnech se často rychle střídají srážky se sluncem. Nedávné ničivé povodně si vyžádaly 14 lidských životů a jsou označovány za třetí nejtragičtější v historii České republiky. Jedna žena je stále pohřešována.

Tropy budou

I sami meteorologové, kteří předpovídali na tento týden tropické teploty, přiznávají, že hodnoty nejsou vždy takové, jaké očekávali. Také úterý zatím potvrzuje tento trend - mělo být většinou teplo a slunečno, ráno ale na mnohých místech Česka pršelo.

"Teploty opravdu asi nebudou, jak jsme očekávali. Pásmo srážek je posunuto více k východu,“ uvedl meteorolog Josef Hanzlík z ČHMÚ. Na úterý však ústav původně zvlněnou studenou frontu se srážkami předpovídal, otázkou zůstávala jejich míra a četnost.

Srážky by měly během týdne zasáhnout spíše západ a severozápad republiky, teploty by tam neměly přesáhnout 25 stupňů Celsia. Na ostatních místech republiky by teploty do pátku měly vystoupat až ke třicítkám, řekl Hanzlík.

Již například v pondělí bylo v ČR o tři stupně více, než je průměrná teplota pro tento den. Třicítky čekají i na Prahu, déšť ale teploty vždy o několik stupňů srazí, uvedl Hanzlík. O víkendu se ochladí na celém území republiky, od neděle se bude ovšem opět oteplovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám