Hlavní obsah

Policisté se střetli se squattery, tři byli zraněni

Praha
Aktualizováno

Pražský squat Milada v Praze 8 začala v úterý dopoledne vyklízet najatá bezpečnostní agentura. Squatteři se proti násilnému vystěhování začali bránit a vylezli na střechu, někteří z nich se střetli s policií. Zraněni byli tři policisté, kteří skončili v nedaleké nemocnici na Bulovce, a také dvojice squatterů. V podvečer začali pracovníci agentury squattery ze střechy sundávat, posledního se jim podařilo dolů dostat po osmé hodině.

Článek

Na střeše se v deset hodin dopoledne zabarikádovalo sedm lidí, čtyři během odpoledne slezli po vyjednávání. Pracovníci agentury rozebrali střechu zevnitř, první squatter se vzpouzel, byl ale zadržen. Na střeše ještě zůstali dva, kteří se připoutali ke komínu, po osmé hodině večer slezli. Přesvědčil je údajně i ministr pro lidská práva Michael Kocáb poté, co jim slíbil, že s nimi dál bude jednat a pokusí se nalézt jinou budovu, kde budou moci žít podle jejich představ.

Učinili tak dobrovolně po vyjednávání s policisty, jak uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Squatteři se připoutali ke komínu.

Na místě zasahovalo asi šedesát mužů zákona, asi dvě stovky lidí proti chování policie a bezpečnostní agentury protestovali. Na půdě byl během večerního zásahu přítomen i ministr pro lidská práva Michael Kocáb a šéf pražské policie Martin Červíček.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Policisté zasahují u squatu Milada.

Tři zranění policisté

"Záchranáři na místě ošetřili povrchové poranění nohy 37letého policisty a jeho 35letého kolegu převezli se zhmožděným zraněním hlavy," uvedla mluvčí pražské záchranky. Podobně dopadl i třetí policista.

Z řad squatterů ošetřili zdravotníci 32letého muže po epileptickém záchvatu a 25letého muže se zhmožděnou krční páteří. Ještě dopoledne byla ošetřena dívka z Velké Británie, její přátelé jsou v kontaktu se svou ambasádou v Praze.

Důvodem k vyklizení jsou dle správce objektu, kterým je Ústav pro informace ve vzdělávání, časté stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek.

Potyčky se odehrávaly především v okolí vily. Podle svědků házely příznivci squatterů po policii lahve a kameny. Policie na místě zadržela tři lidi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pracovník bezpečnostní agentury se snaží dostat dolů jednoho z mužů.

Budova patří Ústavu pro informace ve vzdělávání, který se rozhodl squattery vystěhovat. Ti se dopoledne zabarikádovali a vylezli na střechu vily. Prostřednictvím internetu svolávali na pomoc své příznivce. "Kdo můžete, přijeďte podpořit!!! Právě probíhá další útok na squat Milada," uvedli na svých webových stránkách www.milada.org.

Vila Milada, která leží na rozhraní Troje a Holešovic, je posledním squatem v Praze, squatteři ji podle ÚIV obývají od roku 1997.

"Squatteři pořádají až do ranních hodin hlasité koncerty, na něž se sjíždějí stovky lidí. Obyvatelé a studenti nemají klid ani na spánek, ani na práci a studium. V okolí squatu panují neúnosné hygienické podmínky, okolí obou vil je zamořeno lidskými i zvířecími exkrementy," zdůvodnila vyklízení Beranová.

Podívejte se do posledního pražského squatu Milada. Zdroj: Stream.cz

Prvorepubliková vila je umístěna v těsném sousedství vysokoškolských kolejí Univerzity Karlovy v Pelc Tyrolce. Milada byla opuštěna v roce 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám