Hlavní obsah

Ústeckou kandidátku ODS vede Gandalovič s Řápkovou

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Exministr zemědělství Petr Gandalovič povede ODS v Ústeckém kraji do říjnových předčasných sněmovních voleb. Rozhodli o tom delegáti pondělního regionálního sněmu v Litoměřicích, kteří na druhé místo kandidátky zařadili primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

Třetí místo na kandidátce obsadil bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, jenž minulý týden skončil své působení v komunální politice, když se vzdal mandátu zastupitele v Mostě. Nadále však zůstává krajským radním pro dopravu. Čtvrtou příčku, která pravděpodobně ještě zaručuje křeslo ve sněmovně, připadlo primátorovi Ústí nad Labem Janu Kubatovi. Na pátém místě figuruje starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Lídr ústeckých občanských demokratů Petr Gandalovič si přestávku mezi hlasováním zpestřil projížďkou na silné motorce.

Někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček rezignoval na místo na kandidátce a na sněm ani nedorazil.

Gandaloviče čeká souboj s Paroubkem

Gandaloviče, kterého co by lídra kandidátky doporučila výkonná rada ODS, čeká stejně jako při posledních sněmovních volbách přímý souboj s lídrem ústecké ČSSD a šéfem strany Jiřím Paroubkem. Před třemi roky uspěli sociální demokraté, kteří získali šest křesel - o jedno více než jejich rivalové.

Trumfem ústeckých občanských demokratů by měla být Řápková, které přinesla popularitu akce Záchranný kruh. V jejím rámci Chomutov už několik měsíců postupuje tvrdě proti lidem, kteří nerespektují běžná pravidla soužití a často dluží městu značné částky na nájemném, energiích a poplatcích za služby. Vysloužil si za to kritiku kanceláře ombudsmana i ministra pro lidská práva Michaela Kocába. Široká veřejnost však Řápkovou podpořila, stejně jako primátoři statutárních měst.

Řápkovou ke kandidatuře dohnal Kocáb

V rozhovoru pro Právo Řápková připustila, že k rozhodnutí kandidovat v předčasných volbách ji přiměla mimo jiné skutečnost, že Michael Kocáb zůstal ve vládě. "Jeho postoj byl jednou z nejdůležitějších příčin mého rozhodnutí, dohnal mě k němu. Ten člověk za celou dobu na ministerstvu nepřinesl jediný smysluplný návrh, jak situaci řešit. Jen na nás útočil a obviňoval. Jeho nominace byla výsměchem všem slušným lidem," uvedla.

Do vysoké politiky už jednou Řápková mířila, na podzim 2006 se ucházela o post senátorky za Chomutovsko. Tehdy neuspěla, ve druhém kole ji porazil místní lékař Petr Skála. Ten tři měsíce po vítězství na křeslo v Senátu rezignoval, Řápková však už o místo znovu nebojovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám