Hlavní obsah

Jihomoravskou ČSSD povede do voleb Bohuslav Sobotka

Právo, ČTK, vor
Brno/Rokycany
Aktualizováno

Sociální demokraty povede na jihu Moravy do voleb poslanec a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Lídrem ho v sobotu zvolili delegáti brněnské konference, řekl Sobotka novinářům. Lídrem kandidátky soc. dem. pro podzimní parlamentní volby v Plzeňském kraji byl v sobotu ve Volduchách na Rokycansku zvolen Václav Votava.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální demokracie volby před třemi lety na jihu Moravy vyhrála. Získala 33 procent hlasů a osm poslaneckých mandátů, stejně jako druhá a o dvě procenta slabší ODS. Ve volbách by sociální demokraté chtěli zvítězit i letos na podzim a rádi by počet poslaneckých mandátů zvýšili na deset, řekl v sobotu Sobotka. Prý je to reálné, před třemi lety jim devátý mandát unikl jen asi o 300 hlasů, dodal.

První desítku kandidátů také v sobotu představil novinářům. Za Sobotku se zařadili poslanci Jeroným Tejc, Ivan Ohlídal a Ladislav Skopal, pátý je nováček na špici sněmovní kandidátky - radní z Brna-Líšně Roman Sklenák.

Sobotku čeká v kraji souboj s dalšími známými jmény. ODS povede předseda Mirek Topolánek, lidovce, kteří jsou v kraji silní, bývalý hejtman Stanislav Juránek. KSČM povede poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Zelení nejspíš jako lídra postaví poslance a bývalého ministra školství Ondřeje Lišku.

Mirek Topolánek vidí jako důležitější věci, které tady byly před rokem 1989, já vidím jako důležité věci, které tady budou po roce 2009
Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky se na jihu Moravy se odehraje pravděpodobně nejzajímavější předvolební klání ze všech krajů. Souboj s Topolánkem podle něj bude zajímavý. "Je to možná trošku i generační záležitost. Mirek Topolánek vidí jako důležitější věci, které tady byly před rokem 1989, já vidím jako důležité věci, které tady budou po roce 2009," řekl Sobotka. Topolánek ve vyjádřeních pro novináře zmínil svůj vztah k regionu, zdůraznil, že v Brně krátce žil a počal zde své první dítě.

Střet s Topolánkem začal Sobotka už v sobotu. Bývalého premiéra přes média vyzval k sázce, kdo z nich dvou volby vyhraje. Vložil do ní demižon slivovice z loňské úrody. "To byl pro sociální demokracii dobrý rok, vyhráli jsme krajské a senátní volby," řekl. Pálenka prý pochází z pálenice v Heršpicích u Slavkova.

"Věřím, že Mirek Topolánek přispěje svým demižonem slivovice, sice nebude z jižní Moravy, ale nepochybně slivovice z Valašska může být taky dobrá," podotkl Sobotka.

Lídrem v Plzeňském kraji opět zvolen Votava

„Kandidátku do sněmovních voleb, kterou povede stejně jako minule krajský předseda strany Václav Votava, schválilo 133 delegátů konference nadpoloviční převahou 87 hlasů,“ uvedl krajský tajemník strany Jaromír Drozd. „Na druhém místě kandidátky figuruje stávající poslanec parlamentu Václav Šlajs, kandidátka se tak schvalovala jako celek,“ dodal.

„Když vyhrajeme volby, tak budu spokojený,“ uvedl Votava, který připomněl, že v minulých volbách získala ČSSD na Plzeňsku čtyři mandáty za 31,69%. Pak svá slova upřesnil. „Za úspěch budu považovat, když získáme pět mandátů a velmi spokojený, když jich bude sedm,“ uvedl. „Naopak, když jich bude méně, než stávající čtyři mandáty, tak budu nespokojený,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám