Hlavní obsah

Paroubkova popularita rekordně klesla

Právo, Novinky, Jiří Mach, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Popularita předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v očích veřejnosti v posledních měsících prudce klesla a zastavila se poblíž úrovně, na jaké je jeho hlavní rival šéf ODS Mirek Topolánek. Podle průzkumu agentury STEM, který proběhl těsně po vítězství ODS ve volbách do Evropského parlamentu, si však ostatní představitelé soc. dem. své pozice udrželi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Již tradičně žebříčku oblíbenosti vévodí místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, jehož obliba stále stoupá. Za ním se již půl roku drží Karel Schwarzenberg, který je lídrem nové strany TOP 09.

Pětici nejoblíbenějších tvoří ještě pražský primátor Pavel Bém, zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který se v širším žebříčku STEM objevil poprvé. 

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vůbec nejhlubší propad popularity utrpěl Paroubek a z březnové třetí pozice klesl se ztrátou osmi procentních bodů na 12. místo. S 37procentní podporou skončil o dvě příčky výše než jeho úhlavní rival Topolánek se 34 procenty hlasů. Ten po raketovém vzestupu na začátku roku zaznamenal v červnu mírný pokles o jeden procentní bod. Agentura STEM původně mylně uvedla, že Paroubkova popularita poklesla na 35 procent.

"Určitě je to nepříjemné a je to podle mého názoru důsledek volební prohry ČSSD. A také, řekl bych až zběsilého a hysterického tlaku sdělovacích prostředků. Takže kombinace těchto dvou věcí. Nějak to nepřeceňuji, jsem přesvědčen, že během čtvrt roku to může být někde jinde,“ reagoval pro Právo na průzkum STEM Paroubek. "V podobné situaci poklesu volebních preferencí jsem byl po volbách na podzim roku 2006. Budu samozřejmě pracovat na rychlém obratu této situace,“ dodal.

Popularita šéfů dalších stran se pomalu zvedá

Obliba staronového předsedy lidovců Cyrila Svobody se dlouhodobě zvedá a se 40 procenty příznivých ohlasů se umístil na devátém místě. S 38 procenty skončil dvě příčky pod Svobodou prozatímní předseda zelených Ondřej Liška, který si od března nepolepšil ani nepohoršil. Šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi, jemuž vyslovilo důvěru 32 procent dotázaných, zbylo 17. místo. Také jemu se popularita za poslední rok a půl pomalu zvedá.

Místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová se v žebříčku objevila poprvé a s 33 procenty zaujala 16. pozici. Nově se zde objevil také brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD), jehož podpořilo 25 procent dotázaných. 

Výzkum STEM se zaměřil na čelní představitele politických stran, nepolitické osobnosti tvořící současnou vládu nebyly do zkoumání zahrnuty.

Popularita politiků v procentech v roce 2009červenbřezen
1.Bohuslav Sobotka5655
2.Karel Schwarzenberg5147
3.Pavel Bém4542
4.Miroslav Kalousek4339
5.Lubomír Zaorálek43-
6.Michal Hašek4142
7.Petr Bendl4042
8.Zdeněk Škromach4039
9.Cyril Svoboda4038
10.Petr Nečas3837
11.Ondřej Liška3838
12.Jiří Paroubek3745
13.Milan Urban3736
14.Mirek Topolánek3435
15.Petr Gandalovič3433

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám