Hlavní obsah

Proti maturitám protestovalo v Praze 7000 studentů, netrefili na ministerstvo

Právo, ČTK, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedm tisíc studentů se v pátek před polednem sešlo na pražském Palackého náměstí, aby protestovali proti zavedení státních maturit od příštího roku, jak to prosazuje ministerstvo školství. Z náměstí se po půl jedné vydali na pochod městem. Chtěli jít i na ministerstvo školství, místo toho ale zamířili k Lichtenštejnskému paláci, kde žádný úřad nesídlí. Na budovu v domnění, že jde o ministerstvo, házeli rajčata.

Potyčka kvůli maturitámVideo: Novinky

 
Článek

"Víte vy vůbec, že tohle není ministerstvo školství? Házíte na špatnou budovu," upozornil je megafonem policista, který stál před palácem. Po jeho napomenutí, aby se chovali jako "inteligentní lidé", se studenti otočili a vydali se zpět.

Počet demonstrujících policisté odhadli na sedm tisíc. Na transparentech měli studenti nápisy: 'Neměňte, co funguje', 'Stop státním maturitám' a na tom největším 'Nejsme pokusné krysy'. Situaci monitoroval vrtulník. 

Do cíle na Václavském náměstí ale dorazila jen hrstka lidí, většina se v průběhu pochodu rozptýlila po okolí. Na Václavské náměstí přišlo jen několik stovek studentů, kteří křičeli: "Sparta".

Akce se pozdržela na Újezdě, kde zástupci studentů jednali s ministryní školství Miroslavou Kopicovou. Studenti na ni museli čekat, část z nich ale pokračovala dál a průvod se rozptýlil.

Kopicová se s delegací studentů dohodla, že pro ně vytvoří jakýsi informační balíček. Bude obsahovat vše, co by měl student o státní maturitěvědět. Kopicová to řekla po téměř dvouhodinovém jednání se studenty. Odklad státních maturit by považovala za nešťastný. Jejich kritici by podle ní měli vyčkat, jak dopadne říjnová generálka.

Studenti si ale myslí, že na případný odklad by bylo na podzim už pozdě. Ministryně dále uvedla, že se chce se zástupci studentů až do října, kdy jí zřejmě skončí funkční období, pravidelně scházet.  

Foto: Petr Horník, Právo

Pochod studentů provázela jen hrastka strážců pořádku.

Rajčatová přestřelka

Při jednom z incidentů zasáhlo rajče jednoho z policistů. Těch jsou v okolí průvodu desítky.

V Říční ulici se protest pokusila narušit trojice, která naopak státní maturity podporuje. Studenti se na ně vrhli a začali po nich házet rajčata. Spor se pokoušel řešit antikonfliktní tým. Zásah dostal zřejmě i jeden z přítomných policistů na motorce. 

Foto: Petr Horník, Právo

Studenti se obávají, že špatně připravené maturity by jim mohly zkomplikovat budoucnost.

Organizace přes Facebook

Studenti se k akci svolávali vzrušenými vzkazy na Facebooku. Tvrdí, že státní maturity jsou nepřipravené a oni nevědí, z čeho mají příští rok maturovat. Požadují odklad jednotných zkoušek. Sněmovna však návrh na odklad ve středu neschválila.

Ministryně školství Miroslava Kopicová nejprve o odkladu uvažovala, po nástupu do resortu ale prohlásila, že maturity jsou dobře připravené a mohou začít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Studenti shromáždění na Palackého náměstí v Praze na protest proti státním maturitám.

Foto: ti, Právo

Trasa pochodu: Palackého náměstí – Rašínovo nábřeží – Jiráskův most – Janáčkovo nábřeží – Vítězná – Šeříková – Říční – Kampa – Říční – Šeříková – Vítězná – most Legií – Národní – 28. října – Můstek – Václavské náměstí.

Bojí se unifikace

Státní maturita připadá užitečná jen necelé pětině studentů. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo v březnu udělat centrum pro přípravu nových maturit CERMAT. Skoro 75 procent středoškoláků si naopak myslí, že je zavedení nových zkoušek zbytečné.

Foto: Petr Horník, Právo

Cílem protestního pochodu bylo pražské Václavské náměstí.

Učitelé mají podle průzkumu největší obavy, že se jednotnými zkouškami setřou specifika studijních oborů. Unifikace výuky se bojí téměř polovina z nich a 42 procent ředitelů. Nelíbí se jim, že státní maturity vyzdvihují všeobecné vzdělávací předměty. Na ty je kladen důraz hlavně na gymnáziích, z odborných předmětů ale nebude možné státní zkoušky skládat.

Kvůli novým maturitám vyšly do tisíce studentů ulic již před dvěma lety. V den protestu vládní koalice oznámila, že se odkládají na rok 2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám