Hlavní obsah

Východní polovinu země zasáhnou bouře s přívalovým deštěm

Novinky, pst, pno

Meteorologové varují před bouřemi, které během pátečního odpoledne a večera zasáhnou východní polovinu území České republiky. Bouře doprovodí přívalové deště s kroupami a silný nárazový vítr. "Počasí je toto léto jako na houpačce," komentovala rychlé změny v posledních dnech Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

V krátkém sledu přechází Českou republiku již čtvrtý frontální systém, upozornila Honsová. "V posledních deseti letech jsme v tomto období tak rychlé výkyvy nezaznamenali," upřesnila Honsová.

Lokálně hrozí povodně

Výstraha Český hydrometeorologický ústav platí od pátečních 12.00 do 23.00 pro Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Během noci na sobotu pak bouřky budou postupovat z Moravy a Slezska dál k východu.

Lidé by podle meteorologů měli počítat hlavně a tím, že přívalový déšť může krátkodobě rozvodnit malé toky, zatopit sklepy, garáže a níže položené byty. Před větrem by měli dobře zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, například zahradní nábytek, a zabezpečit skleníky.

První letní den bude chladný

Po přechodu frontálního systému k nám začne proudit chladný vzduch ze západní Evropy. Teploty nejprve klesnou k 20 stupňům Celsia a v neděli bude dokonce přes den ještě o pět stupňů chladněji.

Neděle se tak zařadí mezi nejchladnější první letní dny, protože 15 stupňů Celsia je pět stupňů pod dlouhodobým průměrem. Teplejší počasí se podle Honsové vrátí až ve středu, kdy se má rtuť v teploměrech vyšplhat k 25 stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám