Hlavní obsah

ODS se pře s britskými konzervativci o přijetí extremistů do nové frakce

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jádrem sporu mezi britskými konzervativci a českými občanskými demokraty, kteří společně vytvářejí novou frakci v europarlamentu, jsou neshody ohledně uzavření spojenectví s xenofobní italskou Ligou severu. Konzervativci se od populistického hnutí distancují a žádost Italů o vstup do frakce odmítli, ODS proti nim nic nemá.

Foto: Archiv, Právo

Předseda klubu europoslanců ODS Jan Zahradil

Článek

"Vedle extremistů a rasistů sedět nebudeme,“ citoval britský deník The Times oficiální stanovisko mluvčího Konzervativní strany.

Šéf toryů David Cameron odmítá připustit do frakce populistické strany jako je Liga severu, která je známa propagací přísné antiimigrační politiky, nebo jí podobnou Dánskou lidovou stranu.

The Times podotýká, že naproti tomu "česká ODS, vedená bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, který byl vyfotografován nahý ve vile Silvia Berlusconiho, chce do Cameronovy skupiny přijmout co nejvíce stran, aby měla významný vliv.“

Zatímco Češi nemají žádné námitky proti Lize severu Umberta Bossiho, toryové se obávají nepříznivé publicity.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Cameron-Zahradil

Kolem kontroverzní strany se totiž množí skandály spojené s jejími radikálními projevy. Například Mario Borghezio, europoslanec za Ligu severu, byl před dvěma lety zatčen policií na zakázaném protiislámském shromáždění v Bruselu, v roce 2005 také dostal pokutu za podpálení majetku imigrantů.  

Spojenectví s Dánskou lidovou stranou Cameron odmítl údajně mimo jiné kvůli jejímu odporu vůči přijetí Turecka do Evropské unie. Stále však není zcela jasný postoj vznikající frakce vůči lotyšské straně Za vlast a svobodu, která nedávno zakázala pochod gayů, přitom ale podporuje každoroční pochod na podporu veteránů lotyšských jednotek SS.  

Šéf evropských poslanců ODS Jan Zahradil minulý týden tvrdil, že o jednání s Lotyši nic neví a dodal, že Konzervativní strana coby nejstarší demokratická strana na kontinentě je dostatečnou zárukou demokratického charakteru nové frakce.  

Reklama

Výběr článků

Načítám