Hlavní obsah

Paroubek obvinil ODS z přípravy provokace se zraněním člověka, podle Topolánka lže

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve středu obvinil konkurenční ODS, že chystá na závěr volební kampaně provokaci na mítinku jeho strany. Výsledkem by prý mělo být zranění mladého člověka. Paroubek dokonce hovoří o "variantě Kubiceho afektu". Lídr ODS Mirek Topolánek to vzápětí ostře odmítl. Paroubek podle něj lže a poškozuje politickou kulturu v zemi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na mítinku v Uherském Brodu

Článek

„Víme s kým máme co do činění: Mirek Topolánek a Ivan Langer se určitě nevzdávají. Jsme přesvědčeni, že minimálně ve zvažované rovině je příprava možné provokace, jejímž výsledkem bude zraněný mladý člověk v průběhu mítinku ČSSD. A nejlépe, pokud možno těsně v závěru předvolební kampaně, tak aby se veřejné mínění jednoznačně postavilo nám. Známe ODS a víme, že varianta Kubiceho afektu 2- 3 dny před volbami prostě musí využít,“ uvedl ve středu Paroubek na webu ČSSD. Co přesně myslí pod pojmem "Kubiceho afekt", nevysvětluje.

Paroubek: Vajíčkáři utrpěli potupnou porážku

Podle šéfa ČSSD hnutí „Vejce pro Paroubka v každém městě!“ utrpělo u Anděla „potupnou porážku“. Soc. dem. od začátku obviňuje z vajíčkových útoků ODS a její příznivce.

„Tito fanatici útočili vajíčky, trhali plakáty bezmocným babičkám, hrubě nadávali. Ale zcela je zaskočilo a zejména jejich ideové a materiální podporovatele, že jsme důstojně a stoickým klidem situaci zvládli,“ doplnil Paroubek.

Přestává vnímat realitu, reaguje Topolánek

„ODS se jednoznačně ohrazuje proti dnešnímu zcela nepodloženému obvinění Jiřího Paroubka, podle kterého by měla ODS připravovat provokaci na mítinku ČSSD. Nic takového se neděje. Jeho další slova dokazují, že přestává vnímat realitu. Překrucuje skutečnosti, dopouští se neodpovědných a lživých manipulací,“ reagoval v tiskovém prohlášení Topolánek.

„Je to právě Jiří Paroubek, který i tímto dnešním prohlášením znovu poškodil politickou kulturu v zemi. Právě křivé a účelové obvinění protivníka je v příkrém rozporu s principy demokracie a demokratického boje, které Jiří Paroubek ve svém prohlášení skloňuje,“ dodal.

Langer: Paroubek je buď blázen nebo darebák

Místopředseda ODS Ivan Langer v pořadu České televize na Paroubkovo obvinění řekl, že "buď se Jiří Paroubek zbláznil nebo je bezskrupulózní darebák", který šíří atmosféru strachu.

"Jak může něco takového vypustit z úst," položil si Langer řečnickou otázku. Podle jeho názoru takovýmto prohlášením dehonestuje Paroubek celou českou politiku. Reakci šéfa ČSSD označil za papalášskou.

V pondělí se přitom na mítinku v Brně příznivci ČSSD, kteří byli k nerozeznání od pořadatelů, útočně vrhali na protestující protivníky. Při drobných šarvátkách došlo i na facky a rány pěstí. Jméno jednoho z agresivních útočníků z řad sympatizantů ČSSD, kterého zabraly kamery, když udeřil mladíka, který hlasitě nesouhlasil s řečníky na pódiu, policie díky Právu již zná.

ČSSD pořádá závěrečný předvolební mítink ve čtvrtek, bude se konat v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám