Hlavní obsah

Topolánek: vajíčková smršť je řízená provokace Lidového domu

– Praha
Právo, dan, jov, luk, rav

Odpovědnost za středeční vaječnou ofenzívu odpůrců ČSSD proti stranickým špičkám na mítinku v Praze na Andělu na sebe vzájemně hází sociální i občanští demokraté. Zatímco předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že za incident nese morální zodpovědnost ODS, její šéf Mirek Topolánek akci naopak označil za řízenou provokaci Lidového domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek, Jiří Paroubek a Jiří Havel (všichni ČSSD) čelí vrhání vajíček v Praze na Andělu.

Článek

"Podle mnou předpokládaného scénáře se jedná o fázi tři a čtyři, vrtění psem a řízená provokace ze strany Lidového domu. Odsuzuji jak házení, a to opakovaně, tak dimunovské provokace," řekl Právu k vajíčkovému útoku Topolánek, který byl zrovna na mítinku své strany v Hradci Králové. "Tady nic nelítá,“ poznamenal.

"Každý musel vidět, že se jedná o organizované, a ne spontánní útoky,“ prohlásil ve středu Paroubek na mimořádné tiskové konferenci, na níž přisoudil odpovědnost za útoky občanským demokratům. Podle něj v davu byli lidé v tričkách Modrého týmu - uskupení přívrženců ODS.  

První místopředseda ODS David Vodrážka házení vajec odsoudil. "Mě nepřekvapuje, že ČSSD obviňuje ODS ze všeho negativního, co se stane v České republice, ale znovu bych chtěl říct, že ODS se od toho jasně, rezolutně distancuje. To není styl politiky, kterou by chtěla dělat ODS,“ řekl Právu a vyzval všechny, aby od házení vajec upustili.

Házejí vajíček odsoudili komunisté i lidovci

"Tento způsob vyjadřování nesouhlasu nám vlastní není a těch vajec je docela dost škoda,“ reagoval pro Právo šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Na akcích jeho strany se s takovým chováním podle něj nesetkávají: "V žádném případě. Teď jsem byl na mítinku v Havlíčkově Brodě, byla dobrá atmosféra, hodně lidí a nic vzduchem nelétalo.“

Kandidát na šéfa KDU-ČSL Cyril Svoboda útoky odsoudil jako nevkusné. "Elektorát ČSSD to jen utvrzuje v jejich podpoře. Důležitější je přesvědčovat lidi, aby sociální demokracii nevolili,“ uvedl.

Předseda ČSSD Paroubek řekl, že váhal odeslat v souvislosti s útoky dopis šéfům sociálně demokratických stran v Evropě, ale nakonec se rozhodl, že jej ve čtvrtek pošle. Žádá v něm o morální podporu.

Měla policie zasáhnout proti vrhačům vajec?
Eduard Bruna, advokát:
Policie zasáhnout měla, protože to je prostě výtržnictví, to co se tam dělo. Bylo to místo veřejnosti přístupné a jestli tam někdo hází vejce, tak se minimálně dopouští výtržnictví.
Klára Slámová, advokátka:
Pokud by šlo o jednotlivce, taky by policie zasahovat neměla. Když je to ale takováhle smršť, tak už by asi policisté zasáhnout měli, protože jde o rušení veřejného pořádku.
Tomáš Sokol, advokát a někdejší ministr vnitra:
Pokud už to vysloveně paralyzuje smysl toho shromáždění nebo ohrožuje, tak ano, i když si, popravdě řečeno, technicky nedokážu představit, jak.
Vojtěch Veverka, advokát:
Takové jednání je jednoznačně výtržnost a mohl by to být i trestný čin, pokud je to tak velká akce. Je to na rozhraní trestného činu a přestupku proti veřejnému pořádku, ale proti obojímu je vždycky policie povinna zasáhnout.

Vajíčkářům prý platili v garážích

Jeden z pražských sociálních demokratů, který si nepřál být jmenovaný, Právu sdělil, že byl svědkem vyplácení některých vrhačů vajíček v nedalekých garážích obchodního centra Anděl.

Tvrdil, že neznámý muž v bílém audi dával někomu "z ruky do ruky“ pětistovky.

"Nejprve jsem tomu nevěnoval pozornost, pak mi ale došlo, že jeden z mladíků, který se u auta pohyboval, chvíli předtím házel vajíčky na pěší zóně. Proto jsem se na místo vrátil a pokusil se to zaznamenat telefonem,“ řekl Právu svědek incidentu.

Kdo byl muž ve voze, není jasné, ČSSD chce ale podle místopředsedy pražské organizace strany Miroslava Pocheho získat další informace. "Samotnému mi to přijde utažené za vlasy, svědkem byl ale důvěryhodný člověk,“ řekl Právu Poche. 

Reklama

Související články

Mítinky ČSSD pokračovaly bez Paroubka

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na středu naplánoval čtyři předvolební mítinky v Praze. Ačkoliv strana na svých webových stránkách jeho účast slibuje, mediální...

Výběr článků

Načítám