Hlavní obsah

Vajíčkový protest vygradoval v Praze, na Paroubka jich letěly stovky

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Janiš, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Na pražském Andělu se ve středu odpoledne během mítinku ČSSD snesly na členy vedení strany stovky vajec. Vajíčka zasypala pódium, na které členové ČSSD nastoupili kryti deštníky. Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek přisoudil morální odpovědnost za vajíčkovou sprchu ODS.

Článek

Už před příjezdem předsedy Jiřího Paroubka panovala napjatá atmosféra. Již ve 14:45 bylo prostranství u stanice metra zaplněné jak příznivci tak odpůrci sociálních demokratů. Stoupenci ČSSD se vyzbrojili stříkacími pistolkami na vodu a transparenty s nápisy: "Nebojíme se vás." Poté, co na pódium nastoupili představitelé ČSSD, snesla se na ně sprška vajec, z nichž mnohá našla cíl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek, Jaroslav Tvrdík a Lubomír Zaorálek po útoku vejci

Paroubek označil anonymní házení vajec za zbabělost. Strhla se i potyčka mezi policisty a demonstranty. Vajíčka dopadla i na novináře v předních řadách. 

Foto: Petr Horník, Právo

Zásah neminul ani šéfa soc. dem.

Podle odhadů pořadatelské agentury způsobil vajíčkový útok škodu půl miliónu korun. Poškozena je zvuková aparatura i další zařízení. Podle volebnho manažera Karla Březiny ale kampaň pokračuje dál.

Předseda Paroubek kvůli vzniklým škodám nevyloučil trestní oznámení, byl podle něj také porušen zákon o shromažďování a narušena svoboda slova. Pokud jde o postup policie na mítinku, Paroubek míní, že Policejní prezídium akci nezvládlo tak, jak mělo.

Paroubek: Za útok vejci nese morální odpovědnost ODS

"Setkání představitelů ČSSD s občany na Andělu v Praze 5 ukázalo, jak hluboce klesli odpůrci ČSSD. Jednalo se o bezprecedentní útok na politickou kulturu, slušnost a vžitá demokratická pravidla,“ citoval Paroubek na mimořádné tiskové konferenci v Lidovém domě z prohlášení vedení ČSSD.

"Plnou morální odpovědnost nese ODS,“ řekl pak na adresu konkurence Paroubek. "Každý musel vidět, že se jedná o organizované a ne spontánní útoky,“ doplnil s tím, že v davu byli lidé v tričkách Modrého týmu. 

ODS se však od útoků na sociální demokraty distancuje. Její místopředseda David Vodrážka v úterý vyzval ty, co vajíčka hází, aby s tím přestali, protože tím mohou poškodit i ODS. ČSSD by prý mohla situaci zneužít, její příznivci se převléknout za členy Modrého týmu ODS a vajíčka házet sami. Lidé prý raději mají přijít k volbám. Podle strany ČSSD na kauzu reaguje paranoidně.

Došlo i na hádky a strkanice

Na místě bylo v nejvypjatějších chvílích kolem dvou tisíc lidí. Vajíčka zasáhla desítky návštěvníků. Mezi účastníky také docházelo k hádkám a strkanicím.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek spolu s Karlem Březinou vykrývají příval letících vajec.

Představitelé ČSSD postupně přestali vaječné útoky vykrývat a pouze se snažili pokračovat ve vedení mítinku.

Foto: René Volfík, ČTK

Jediný ze zástupců ČSSD, kdo se na pódiu kryl před syrovými vejci deštníkem, byl středočeský hejtman David Rath.

Foto: Petr Horník, Právo

Mítink ČSSD provázely i potyčky mezi přítomnými.

Blízká restaurace Coloseum uzavřela balkón. Podle internetových diskusí se tu chtěli sejít vrhači vajíček. Obsluha takovouto souvislost popřela.

Foto: MMS/ Josef Koukal, Právo

Lidé na mítinku ČSSD u Anděla na pražském Smíchově

Vajíčka začala létat již na zpěváka Martina Poštu, který dělá sociálnědemokratickým politikům předskokana. Zhruba 20letá žena trhala letáky příznivcům ČSSD.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vášně účastníků mítinku sociální demokracie musela uklidňovat i policie.

Sociální demokraté kontrovali rozdáváním cedulí s nápisy Zabraňte návratu vlády ODS a Jediné řešení ODS je vejce.

Paroubek si trojici mítinků odpustil

Paroubek ve středu vynechal trojici úvodních pražských mítinků. V Holešovicích, na Pankráci a náměstí Jiřího z Poděbrad došlo pouze k ojedinělým incidentům. [celá zpráva]

Na Pankráci došlo ke kuriózní situaci, kdy lídr kandidátky ČSSD Jiří Havel odrazil možný vaječný útok mladíka tím, že před ním poklel a nabídl mu růži. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Mítinky ČSSD pokračovaly bez Paroubka

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na středu naplánoval čtyři předvolební mítinky v Praze. Ačkoliv strana na svých webových stránkách jeho účast slibuje, mediální...

Výběr článků

Načítám