Hlavní obsah

Další průzkumy předvídají těsné vítězství ODS v eurovolbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červnové volby do Evropského parlamentu (EP) by podle nejnovějších volebních modelů společností STEM a SC&C pro Českou televizi (ČT) vyhrála ODS s náskokem čtyř respektive jednoho procenta před ČSSD. Vítězství ODS vyplývá rovněž z modelu CVVM, které výsledky zveřejnilo v pondělí.

Článek

Z mnoha předchozích průzkumů naopak jako vítězná strana dlouhodobě vycházela sociální demokracie. V pondělí zveřejněný průzkum CVVM ale vyzněl  ve prospěch ODS.[celá zpráva]

Nové průzkumy potvrzují vítězství ODS, ale s těsnějším odstupem od ČSSD. ČT informovala, že podle volebního modelu STEM by občanské demokraty volilo 30,9 procenta, sociální demokraty 27 procent, komunisty 13,3 procenta a lidovce osm procent lidí.

Podle volebního modelu společnosti SC, který by ODS volilo 28,9 procenta voličů, ČSSD 27,8 procenta, KSČM 13,4 procenta a KDU-ČSL 5,7 procenta. V tomto případě se rozdíl mezi oběma nejsilnějšími stranami pohybuje v rámci statistické chyby.

Žádná jiná strana by podle obou modelů nepřekročila hranici pěti procent hlasů nutnou pro to, aby získala zastoupení v EP. 

Předvolební průzkumy: STEM a SC pro ČT (v% )
STEMSC
,928,9
ČSSD2727,8
KSČM13,313,4
KDU-ČSL85,7

Volby do EP se uskuteční 5. a 6. června. Sociální demokraté by po loňském drtivém vítězství v senátních a krajských volbách a březnovém svržení vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS), které hlavně díky nim a komunistům vyslovila Poslanecká sněmovna nedůvěru, chtěli znovu vyhrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám