Hlavní obsah

Paroubka v Plzni kryli před vajíčky deštníkem

– Klatovy • Aktualizováno
Právo, Novinky, Ivan Blažek, Josef Koukal, Michaela Urbanová

Předseda ČSSD prožil v úterý další krušný den na předvolebních mítincích své strany. V Domažlicích se Jiří Paroubek potýkal s mužem, kterého policie zatkla, když chtěl politikovi předat leták. V Plzni se na něj snesla sprška vajec, před níž ho organizátoři chránili deštníkem.

Článek

Vajíčka se začala snášet ve chvíli, kdy Paroubek vyřkl na adresu pravicové konkurence větu, že v těchto i příštích volbách "shoří".

V Plzni se sešlo několik stovek lidí, odpůrců bylo asi 50, měli transparenty s hesly proti politice ČSSD i jejímu šéfovi. Hned zpočátku se do nich pustila s vervou skupina starších příznivců strany, která jim část transparentů zničila.

Dva účastníky protestu policie v Plzni zadržela a jiné dva pořadetelé v oranžových tričkách zpacifikovali. Po hodině se situace uklidnila, většina účastníků se rozešla kvůli dešti.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Zatýkání odpůrců ČSSD na mítinku v Plzni.

Zatýkání odpůrců ČSSD na mítinku v Plzni. FOTO: Ivan Blažek, Právo

V Domažlicích se zatýkalo

Na předchozí akci v Domažlicích policisté dokonce jednoho muže zatkli. Stalo se tak ve chvíli, kdy se snažil předat Paroubkovi leták. "Odvezli jsme muže k prošetření," řekl Novinkám jeden z policistů. Na otázku, co budou prošetřovat, řekl, že neví. Muž, který byl zatčen, měl na akci transparent s nápisem "Nevolíme - dlužíme, to je jistota".

"V jeho jednání je spatřován přestupek proti veřejnému pořádku nebo proti občanskému soužití. Věc bude prošetřena," vysvětlila mluvčí domažlické policie Vladislava Čejková.

Muž začal protestovat, když ho člen ochranky začal strkat. Přišli policisté, přidali se přihlížející lidé. Muže policisté zatkli. Příslušníka ochranky, který do mladíka strkal, si vůbec nevšímali.

Foto: Josef Koukal, Právo

Část letáku, který chtěl muž předat Jiřímu Paroubkovi.

Paroubek tvrdí, že ho muž slovně urazil a je za zásah policie rád. "Já nevím, co tím tenhle člověk sleduje, že chce narušovat mítink sociální demokracie. Policie ho vyvedla a chovala se správně. Já jsem o to policii požádal, protože mě nebude nikdo urážet. Já taky nikoho neurážím," řekl Novinkám Paroubek.

Policisté v Domažlicích legitimovali velkou část účastníků mítinku, například ty, co mají transparenty. Byli zde přítomni strážníci i Policie ČR. Jeden z policistů zabavil jednomu z účastníků několik vajec. Po dotazu, proč to udělal, mu je zase vrátil.

Strana žádala policii o zvýšenou ochranu. Policejní prezidium ale rozhodlo, že hlídky posilovat nebude. [celá zpráva]

Policie prošetří i chování Paroubkovy ochranky

Proti tvrdým postupům sociálně demokratické ochranky se ohradil jeden z recesistů, Martin Ryba, jehož nevybíravým způsobem vyvedla ochranka na pondělním mítinku v Duchcově na Teplicku.

Právník Rybovi potvrdil, že se členové Paroubkovy ochranky nejspíše dopustili trestného činu omezování osobní svobody. Ryba se proto v úterý rozhodl podat proti ochrance trestní oznámení.

V Duchcově přišel Ryba na mítink s dvěma prázdnými kufry a hromadou prázdných krabic od vajec na zádech za doprovodu básníka Radka Háska převlečeného za herečku Kateřinu Brožovou. "Byl to z mé strany pouze happening, chtěl jsme se dostat do jeho blízkosti. Nikdo mě nemůže omezovat kvůli tomu, jak jsme oblečen," uvedl.  

Šéf ČSSD z útoků viní ODS, ta se od nich ale distancovala. V úterý večer místopředseda ODS David Vodrážka řekl, že by se akce naopak mohla obrátit proti jejich straně. Lidé by svou nespokojenost měli přijít vyjádřit spíše ve volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám