Hlavní obsah

Česko zasáhly silné bouřky s krupobitím, vyvracely stromy

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ner,kij

Krupobití a silné bouřky zkomplikovaly železniční dopravu na řadě míst České republiky. Bouřky lámaly a vyvracely stromy, které popadaly na koleje, což způsobilo několik dopravních nehod. Na Pardubicku, Královehradecku a také v Moravskoslezském kraji bouřka přerušila dodávky elektrické energie. Doposud zatím nebyla hlášena žádná tragická událost ani zranění.

Článek

„V Pardubickém kraji jsou bez proudu lidé z Choceňska, Orlickoústecka a Žamberecka. V Královéhradeckém kraji energetici evidují škody v regionu Nové Paky, Bydžova, Rychnova nad Kněžnou a Hořic. V terénu máme maximální počet lidí. Budeme se snažit během večera a noci postupně všechno rozsvítit,“ řekla Právu mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Mladou Boleslaví se kolem třetí hodiny odpoledne prohnala ohromná bouřka s krupobitím, vyvracela stromy. Podle očitých svědků jsou ohnuté semafory o 30 stupňů, poškozeny jsou některé střechy, popelnice narážely do aut.

Výpadky elektrické energie v desítkách domácností způsobily bouřky také v Moravskoslezském kraji. Největší poruchy zaznamenali energetici na Opavsku a Bruntálsku.

"K největším poruchám došlo na Vítkovsku v okrese Opava a na Bruntálsku v obcích Václavov u Bruntálu, Dolní Moravice a Nová Ves," upřesnila  regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová s tím, že zvýšená poruchovost na vysokém napětí je hlášena v celém kraji.

V Šenově u Havířova sfoukl vítr střechu rodinného domku, v centru Ostravy spadl strom na zaparkovaný automobil, ve kterém naštěstí nikdo neseděl. Také ve Slezské Ostravě spadl strom na pozemek rodinného domku, kde narušil elektrické vedení. Moravskoslezští hasiči již napočítali přes 70 zásahů. Podle dispečerů z Centra tísňového volání (CTV) vyjížděli hasiči kvůli krupobití nejčastěji ke spadlým větvím.

Podle informací ČTK bouřky způsobily škody i na Novojičínsku, kde leží na silnicích popadané stromy.

Provoz se zastavil na několika železničních tratích

České dráhy registrovaly po větrné smršti zatím 16 zablokovaných tratí, většinou byly důvodem padlé stromy. U Josefova Dolu v Jizerských horách se sesula opěrná zeď pod tratí. Čtyři vlaky narazily do stromu, nehody se obešly bez zranění.

Z řady míst byly hlášeny především výluky na železnici, které se dařilo většinou během několika hodin odstranit. Na trati Stará Paka - Jaromeř v úseku Mostek - Bílá Třemošná narazil osobní vlak se 16 cestujícími směřující z Jilemnice do Jaroměře do spadlých stromů a vykolejil. 

Spadlý strom zastavil také vlak na trati Nymburk - Jičín v úseku Rožďalovice - Kopildno. Osobní vlak narazil do stromu krátce po 15:00.

Stromy na trati Chlumec nad Cidlinou - Trutnov mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad zablokovaly dopravu od 15:34.

Na tratích Praha - Turnov a Mladá Boleslav - Česká Lípa byla přerušena doprava mezi hlavním nádražím v Mladé Boleslavi a nádražím Debř a z Bakova nad Jizerou do Bělé pod Bězdězem. V daných místech byla organizovaná náhradní autobusová doprava.

Foto: archiv, Novinky

Tragičtější konec mohla mít vlaková nehoda v Černošicích, kde rychlík narazil kolem 14:00 do stromu na kolejišti. Vlak jedoucí z Prahy přes Písek do Českých Budějovic vezl 148 cestujících a po nárazu začala hořet lokomotiva. Ale i tady se nehoda obešla bez zranění. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám