Hlavní obsah

Národní strana ve svém klipu použila hudbu Apocalyptiky načerno

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kontroverzní předvolební spot Národní strany, který Česká televize stáhla z vysílání s poukazem na rasistický obsah, obsahuje načerno použitou hudbu od finské skupiny Apocalyptica. Skladbu Path z alba Cult z roku 2000 má v katalogu společnost Universal Music, kterou však nikdo se žádostí o svolení k použití díla do předvolebního klipu nekontaktoval.

Foto: David Veis, ČTK

Předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová

Článek

"Národní strana s námi neuzavřela žádnou smlouvu o použití díla,“ řekla Novinkám Dominika Nováková, generální manažerka společnosti Universal Music Publishing, která v České republice zastupuje autorská práva k použité skladbě.

Firma už zaslala České televizi žádost o zastavení vysílání spotu vzhledem k tomu, že porušuje autorská práva. ČT mezitím oznámila stažení klipu a ve čtvrtek podala trestní oznámení s tím, že má rasistický obsah. [celá zpráva]

"Zvažujeme, že spot zašleme k posouzení autorům hudby, protože mohlo dojít k poškození jejich jména ve spojení s touto tématikou,“ poznamenala Nováková.

Pokud by podle ní chtěla Národní strana použít hudbu ke svému klipu legálně, musela by kontaktovat Universal Music, jež by následně video zprostředkovala autorům hudby. Ti by museli k použití svého díla v daném kontextu udělit souhlas. "V tomto případě by to podle mého názoru asi neprošlo,“ domnívá se Nováková.

Podle zástupce Národní strany, který zvedl telefonní infolinku NS, ale odmítl se představit, nese veškerou odpovědnost za obsah klipu jeho výrobce. Národní strana podle něj klip jen předala České televizi. Autorem klipu je studio Velká náhoda, které Národní strana na svém webu prezentuje jako svou dceřinou organizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám