Hlavní obsah

Po divokých bouřkách přijdou první tropy

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Do České republiky v tomto týdnu dorazí pravé letní počasí. Udeřily také intenzivní bouřky, před kterými v pondělí varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky a přívalové deště zasáhly v pondělí odpoledne hlavně jižní Moravu. Od středy začne počasí u nás ovlivňovat tlaková výše a teploty budou stoupat k letním hodnotám. Ve čtvrtek a v pátek by na některých místech mohla rtuť teploměru atakovat tropickou třicítku.

Článek

Bouřky s přívalovými srážkami se objevily v okresech Brno-venkov a Blansko a postupují směrem k severovýchodu. V následujících hodinách mohou zasáhnout okres Vyškov. Podle odborníků mohou déšť na některých místech doprovázet i kroupy a silný vítr.

Meteorologové upozorňují, že přívalové deště by mohly rozvodnit menší řeky a zatopit sklepy, garáže a níže položené komunikace.

Další frontální vlna přinese v úterý ráno bouřlivé počasí i do Čech. Bouřky budou doprovázet vydatné srážky, napršet má až 40 mm, upozornila Dagmar Honsová z Meteopressu.

Teploty se dotknou třicítky

"Americký model GFS udává, že by se ojediněle ve čtvrtek mohla na jižní Moravě objevit třicítka," řekla Novinkám Honsová.

Čtvrtek a pátek budou podle ní nejteplejšími dny letošního května. "Nejvyšší hodnoty pro tyto dny jsou ale přes 31 stupňů, takže teplotní rekordy padat nebudou," dodala Honsová s tím, že  tak teplý konec května není až zas takovou raritou, jak by se mohlo zdát.

Vzestup teplot i tlaku

V úterý odpoledne se začne v Čechách protrhávat oblačnost až na polojasno. S tím, jak se bude území ČR dostávat do vlivu tlakové výše, mohou lidé citliví na za změnu tlaku zaznamenávat potíže. "V úterý odpoledne se nám obrovsky zvedne tlak, což opět pocítí meteosenzitivní lidé," uvedla Honsová.

Zatímco v pondělí a v úterý se teploty nedostanou přes 22 stupňů, ve středu už budou šplhat k 26 stupňům.

Po dvou horkých a slunečných dnech přijde v pátek večer další fronta. "Sobota bude ve znamení ochlazení, ale stále budou panovat letní teploty kolem 26 stupňů," informovala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám