Hlavní obsah

Železný nabídl, že stáhne svou kandidaturu do europarlamentu

– Praha

Europoslanec Vladimír Železný v úterý nabídl, že odstoupí z kandidátky hnutí Libertas.cz pro volby do Evropského parlamentu. Reagoval tak na pondělní rozsudek odvolacího vrchního soudu, který ho potrestal za krácení daně při dovozu obrazů. Železný je na kandidátce na druhém místě, lídrem je Vlastimil Tlustý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Železný u soudu

Článek

"Přestože Vladimír Železný považuje včerejší rozsudek Vrchního soudu v Praze za účelový předvolební krok a přestože je ohromen manipulací se zákonnými normami o dovozu obrazů, kterou soud při zdůvodnění rozsudku předvedl, považuje za korektní nabídnout odstoupení z kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu," uvedla v úterý Železného asistentka Edita Gargelová.

Nezařazený poslanec Jan Schwippel, který kandiduje za Libertas.cz na třetím místě, za Železným stojí. "Myslím, že by bylo lepší, aby dále kandidoval, protože v podstatě u toho soudu uspěl. Soud zrušil trest ve výši pěti miliónů korun. Je tam dovolání a tak dále. Takže já žádný důvod k rezignaci nevidím,“ řekl Schwippel Právu.

Železný dostal v pondělí od odvolacího vrchního soudu za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny s konečnou platností dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Městský soud v Praze mu v srpnu 2007 uložil i peněžitý trest pět miliónů korun, odvolací senát jej však zrušil jako nepřiměřený. [celá zpráva]

Železný se chce v dovolacím řízení domáhat změny rozsudku u Nejvyššího soudu, pondělní rozhodnutí je nicméně pravomocné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám