Hlavní obsah

Legalizujte marihuanu, volaly dva tisíce demonstrantů v Praze

Praha
Aktualizováno

Demonstrace za legalizaci marihuany vypukla v sobotu po poledni na pražském Karlově náměstí. Zhruba dva tisíce mladých lidí se vybavilo transparenty a akci hudebně podkreslil i nákladní vůz s aparaturou. Po 13. hodině se demonstranti vydali do centra metropole. Pochod s názvem Million Marihuana March má skončit v parku Parukářka na Žižkově. Zastánci marihuany se setkávají počátkem května pravidelně, letos již podvanácté.

Článek

V minulosti se akce za legalizaci konopí konaly na Letné, tu ale zabrali stavaři budující tunel Blanka. Proto se již loni happening přesunul na Parukářku. Průvod letos začal na Karlově náměstí, kam podle policie dorazilo asi šest stovek lidí, trasa podle plánu organizátorů povede přes Václavské náměstí a Vinohrady na žižkovskou Parukářku.

Zde organizátoři připravili doprovodný program. Na třech hudebních scénách vystoupí řada muzikantů včetně písničkáře Xaviera Baumaxy nebo formací Basta Fidel či Pohřební kapely. Pořadatelé mají připraveny i dárky pro starší účastníky, senioři si mohou z Parukářky odnést na léčebné účely semínka konopí. Konat se zde bude i konopný trh.

Dočasná omezení

Pochod Prahou si vyžádá krátkodobá omezení. Policie plánuje uzavírat ulice, kudy demonstranti půjdou. Ačkoli policisté neočekávají žádné problémy, mají v záloze speciální pořádkovou jednotku. Loni se pochodu účastnilo několik tisíc lidí.

Hlavním cílem akce je podle organizátorů podpořit legalizaci konopí pro léčebné účely a zrušit postih za pěstování a držení marihuany pro osobní potřebu. Chtějí zároveň podpořit lidi, kteří jsou v souvislosti s konopím stíháni či uvězněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám