Hlavní obsah

Evropské volby by vyhrála ČSSD nad ODS

– Praha

Volby do Evropského parlamentu (EP) by v dubnu vyhrála ČSSD, získala by 30,9 procent hlasů. ODS by volilo 25 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Volit se bude 5. a 6. června, voliči mají na výběr z 33 stran.

Foto: Právo

Eurokomisař Vladimír Špidla získal v dotazníku nepříliš slavné prvenství. Lidé ho označili za nejznámějšího europoslance.

Článek

Do EP by se dostaly všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně. Komunisty by podpořilo 11,4 procent občanů, lidovce by volilo 7,2 procent lidí, šest procent respondentů by dalo hlas zeleným.

"V současné době je postavení malých neparlamentních stran poměrně slabé. Ve skutečných volbách bude hodně záviset na tom, jak rozzlobeni budou naši voliči na velké strany," řekl ČT ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Jak by lidé volili do EP
ČSSD30,9
ODS25
KSČM11,4
KDU-ČSL7,2
SZ6
Zdroj: Stem, ČT

Více než polovina lidí podle průzkumu zvažuje, že k evropským volbám půjde, naopak 40 procent lidí uvedlo, že se voleb do EP nezúčastní. Určitě chce k volebním urnám přijít kolem 20 procent Čechů.

Lidé také označovali nejznámějšího europoslance. S přehledem vyhrál Vladimír Špidla. Radost mu může kazit jen to, že není europoslancem, nýbrž eurokomisařem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám