Hlavní obsah

Rath přestane dotovat železnici, pokud si vedení drah nesníží platy

Právo, Jiří Ovčáček

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) pohrozil vedení Českých drah. Pokud si management nesníží statisícové platy, přestane kraj posílat drahám dotace na osobní železniční dopravu. Šéf ČSSD Jiří Paroubek pak oznámil, že bude po nové vládě Jana Fischera požadovat právě zásadní snížení platů manažerů firem se státní účastí.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Rath na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že jej velmi šokovaly vysoké odměny managementu ČD, které podle něj odpovídají vedení nejvíce prosperujících firem na světě. Poukázal na to, že dráhy jsou podnikem, který je dlouhodobě ve ztrátě.

Pohrozil, že kraj nebude dávat dotace firmě, jejíž ředitel má „více než pětinásobný plat než hejtman“. Jestliže management ČD nedoloží, že si srovnal příjmy s realitou, Rath pohrozil zastavením krajské dotace na osobní železniční dopravu.

„Pokud management ČD nedoloží, že si srovnal své příjmy, aby odpovídaly realitě, tak budu prosazovat, aby kraj dotace do ČD nadále neposílal,“ varoval Rath. Připustil přitom, že jde o určitou formu nátlaku.

Šéf ČD bere půl miliónu

Šéf ČD Petr Žaluda nedávno prozradil, že měsíčně bere 500 tisíc korun, u jeho náměstků jde o částku do 400 tisíc korun.

Paroubek na tiskové konferenci informoval, že bude od nové Fischerovy vlády požadovat právě zásadní snížení platů a výhod manažerů firem se státní účastí. S Ficherem se přitom sejde již v úterý v podvečer. „Deklaruji plnou politickou podporu ze strany soc. dem. takovým krokům,“ uvedl Paroubek.

Považoval by přitom za velmi dobré, kdyby byl zrušen opční program ČEZ. Osobně se domnívá, že manažerům firem se státní účastí by měly být platy sníženy „nejméně o třetinu, spíše však o polovinu“. Pokud budou podle Paroubka manažeři rozumní, platy si sníží sami. V případě, že snížení platů neprovede Fischerova vláda, Paroubek avizoval, že by to udělala ČSSD, pokud vyhraje říjnové volby a sestaví vládu.

ČSSD argumentuje tím, že platy manažerů firem se státní účastí byly nastaveny v době hospodářského růstu a nyní neodpovídají stavu hospodaření těchto firem ani ekonomické realitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám