Hlavní obsah

Za nevybírání poplatků dostaly nemocnice Pardubického kraje nejvyšší pokutu

Právo, René Chvalina
Pardubice

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uložila nemocnicím v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí pokutu padesát tisíc korun za nevybírání regulačních poplatků ve svých lékárnách. Výše udělených sankcí je nejvyšší možná. Pardubický kraj tak po opatření ministerstva zdravotnictví, které vyřadil traumatologické a onkologické centrum Pardubické nemocnice ze sítě specializovaných pracovišť, dostal další ránu.

Článek

Sankce mohou očekávat i další zdravotnická zařízení Pardubického kraje. ČTK o tom informoval právník pardubické VZP František Culek s tím, že pojišťovna zahájila správní řízení také s Litomyšlskou nemocnicí. Nemocnice se proti verdiktům odvolají.

Pardubický kraj s postupem pojišťoven nesouhlasí. "S rozhodnutím o udělení pokut rozhodně nesouhlasíme a každopádně se proti němu odvoláme. Nicméně systém, který schválilo krajské zastupitelstvo, bude platit i nadále,“ uvedla Právu krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD). 

"Nechováme se protiprávně, ale postupujeme v souladu se zákonem,“ reaguje hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) na udělení pokut s tím, že kraj se bude bránit všemi prostředky.

Jedná se o politickou objednávku, míní Martínek

"Z udělení pokuty je jasné, že se jedná o politickou objednávku a o odvetu Ministerstva zdravotnictví za správní žalobu, kterou podal Pardubický kraj na ministerstvo začátkem dubna,“ zdůraznil Martínek.

„Je s podivem, že může tímto způsobem postupovat nezávislá VZP. Zvláště, když jsem od počátku úhrady poplatků za obyvatele deklaroval, že finanční dar považujeme za sociální opatření,“ dodal hejtman.

„Naše zdravotnická zařízení splnila právní povinnost, takže správní řízení a uložení pokuty považujeme za neopodstatněné,“ dodala radní Markéta Tauberová zodpovědná za zdravotnictví.

Úhrada regulačních poplatků ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem přišla Pardubický kraj v prvním měsíci platnosti vyhlášky na 2,5 miliónu korun. Kraj přitom vyčlenil v letošním rozpočtu na poplatky 67 miliónů korun.

Minulý týden dostaly od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra za nevybírání poplatků v lékárnách krajských nemocnic pokutu čtyři středočeské nemocnice v Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Soudy také v minulých týdnech předběžným opatřením zastavily odpouštění poplatků v lékárnách v Mladé Boleslavi a Opavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám