Hlavní obsah

Po zimě hned léto. Česko čeká rok komárů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zimy rovnou do léta skočila v posledních dnech příroda. Značné oteplení ještě více zvýraznilo rozdíly mezi oživováním přírody v nížinách a na horách. Zatímco tam je stále ještě sníh, ve vnitrozemí jde všechno kvapem do květu.

Foto: Kimmo Taskinen, ČTK

Komár saje krev z lidské ruky.

Článek

"Kvetou rostliny, které měly ještě alespoň dva týdny čas,“ říká děčínský botanik Tomáš Kula.

"Letošní velmi teplé jaro opět prokázalo, že posledních několik let existují prakticky jen dvě roční období. Po zimě následuje hned letní ráz počasí. Je vynechán takový ten klasický pozvolný přechod. To má samozřejmě vliv na přírodu, která za posledních málo dnů udělala velký posun dopředu a rychle se vyvíjí,“ uvedl botanik a vedoucí Botanické zahrady v Táboře Radoslav Kacerovský.

Komáří rok

Kromě květinové exploze na lukách však mají biologové i méně sympatické zprávy. "Obávám se, že nás čeká komáří rok,“ řekl Právu přerovský ornitolog Jiří Polčák.

Jak dodal, vysoké teploty přispěly k tomu, že zejména na vlhkých místech se už teď v regionu vyskytuje množství komárů a klíšťat.

I podle dalších odborníků by se loňská idyla, kdy bylo v Česku překvapivě málo komárů, v létě opakovat neměla.

Obávám se, že nás čeká komáří rok
Jiří Polčák, ornitolog

"Letošní teploty jsou lehce abnormální a pokud zůstane počasí takhle teplé a suché a nevrátí se k teplotám okolo nuly, je velmi pravděpodobné, že se bude dařit hmyzu. Tomu příjemnému jako motýlům, ale i nepříjemnému, třeba komárům,“ řekl Právu šéf přírodovědné sekce Severočeskému muzea v Liberci Martin Pudil.

Také ústecký krajský hygienik Josef Trmal je přesvědčen, že letos lze očekávat ostřejší atak jak klíšťat, tak komárů v porovnání s rokem minulým.

Nejhorší situace kolem soutoku Dyje a Moravy

"Situace není kalamitní, ale jsou ideální podmínky, aby byla. Denně se pohybuji v terénu a nacházím larvy v jednotlivých vývojových etapách, včetně čtvrté. První druhy již brzy vyletí,“ řekl Právu odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

Ranné druhy sice nepatří do skupiny komárů, z níž se rekrutují největší krvežíznivci, ti ale budou brzy následovat. Podmínky pro vývoj mají naprosto ideální. "Nejhorší situace je kolem soutoku Dyje a Moravy. Jsou tam rozsáhlá mělká jezera s ideálními podmínkami pro množení komárů,“ dodal.

Sám však váhá, zda už mluvit o kalamitě. "Voda nijak neustupuje, takže podmínky pro vývoj komárů budou ideální. Na druhé straně po dva roky bylo komárů málo, takže se svým způsobem vracíme do normálu,“ řekl.

Postřiky jsou pro obce nákladné

S komářími larvami se dá bojovat například nasazením Vectobacu, ale podle odborníků je zaplavená plocha příliš rozsáhlá. „Protože voda z rozlité Dyje a Jevišovky stojí v mokřinách, je jasné, že komáři budou. Postřiky už nemáme, budeme je muset koupit. Pro rozpočet malé obce je to citelná zátěž,“ dělá si už dopředu vrásky starosta Jevišovky Michal Vago.

„Současné teploty a vlhkost nahrávají množení komárů. Ve večerních hodinách se už objevují. Pokud budou podobné výkyvy pokračovat a bude se střídat vlhkost s teplem, je možné, že se komáři přemnoží,“ řekl Právu Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku. Podle něj bývá rozhodující období pro takzvaný komáří rok konec dubna a začátek května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám