Hlavní obsah

Odpůrci radaru demonstrovali v Praze

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jana Šprunková, vih

Členové hnutí Nenásilí, kteří se nechtějí smířit s umístěním radaru na našem území, v sobotu v pravé poledne vyvěsili na mostě Legií u Národního divadla transparent se vzkazem americkému prezidentu Baracku Obamovi. Nápis hlásá: "Ano, můžeme říci 'ne' americké vojenské základně".

Foto: Jana Šprunková, Právo

Demonstranti na pražském mostě Legií vyvěsili transparent proti stavbě amerického radaru v Česku. Nápis na transparentu využívá Obamova hesla z prezidentské kampaně a hlásá "Ano, můžeme říci 'ne' vojenské základně".

Článek

Místo pro transparent s nápisem "Yes, we can say no to US military base" bylo zvoleno tak, aby měl za sebou panorama Pražského hradu, jež chce mít za zády i americký prezident při svém nedělním projevu. Transparent drželi členové hnutí před zábradlím ale jen několik minut.

Mluvčí hnutí Jan Tamáš řekl, že touto symbolickou akcí chtějí Obamovi připomenout jeho předvolební slib "My to zvládneme" (Yes, we can). „Většina lidí u nás si tady nepřeje cizí vojáky a naše vláda, i když to ví, dosud jednání o projektu neukončila. Radar je pořád ve hře, a to podle nás není v pořádku,“ konstatoval Tamáš.

Větší akci chystá hnutí na nedělní dopoledne. V 10:30 by měl z Můstku na Václavském náměstí vyrazit průvod „neviditelných“.

„Projdeme v bílých maskách a bílých kombinézách Prahou. Neviditelní proto, že většina odpůrců radaru je vlastně neviditelná,“ míní Tamáš. Předpokládá, že v bílém se na Můstku sejdou stovky lidí.

Demonstrovalo 300 odpůrců

V sobotu na Palachově náměstí demonstrovalo asi 300 odpůrců americké radarové základny v Česku. Na shromáždění vystoupila i řada známých tváří. Mezi řečníky nechyběl europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf, režisér Zdeněk Troška, bývalý kosmonaut Vladimír Remek či mluvčí Ligy starostů obcí proti radaru Jan Neoral. "Těch několik mladých politiků, kteří prosazovali radar, už nemají právo o něm a za nás rozhodovat," vzkázal Neoral prezidentu USA Baracku Obamovi. Za občasného skandování „Ne radaru!“ se za dohledu policistů vydal dav směrem k americké ambasádě, kde se před čtvrtou hodinou odpolední rozpustil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám